Svet
22 ogledov

"Kolegi so kričali in se metali v morje"

naftna ploščad, ogenj Žurnal24 main
„Ljudje so vpili in vreščali,“ opisuje dogodke preživeli delavec s potopljene naftne ploščadi v Mehiškem zalivu.

Na dan so prišle grozljive izpovedi delavcev z naftne ploščadi, ki je v drugi polovici aprila potonila v Mehiškem zalivu. Izkazalo se je, da je varnostni sitem zatajil, saj se je alarm sprožil prepozno.

„Videl sem kolege, kako skačejo v morje, ki je tudi gorelo,“ se spominja Micah Sandell.

„Vse nas je bilo na smrt strah. Nič ni bilo tako, kot bi moralo biti v takem primeru,“ pravi Dwayne Martinez. „Nobenega alarma ni bilo. Alarm se je sprožil šele ob eksploziji.“

Tako so delavci v notranji preiskavi podjetja British Petrolium opisovali dogajanje na ploščadi, poroča BBC.

Predstavniki podjetja molčijo: „Pričakujemo, da bodo vsa dejstva prišla na plan med preiskavo.“ Nesrečo naj bi sicer povzročila eksplozija metana.

Nameščanje kupole še traja
Sinoči so roboti uspeli nad glavno cevjo, ki bruha nafto, namestiti 98 ton težko kupolo, ki jo bodo nato spustili na morsko dno. To naj bi se zgodilo zvečer, saj bo proces spuščanja in nameščanja trajal 12 ur.

Kupola, ki je v velikosti štirinadstropnega bloka, naj bi vase posrkala okrog 85 odstotkov nafte, ki bi jo nato iz nje prečrpavali v tanker.

Okoljevarstveniki pa opozarjajo, da je ogroženih ogromno živalskih vrst, saj so že naleteli na prve ptice, ki imajo perje zlepljeno od nafte. Predvsem so ogrožene živali, ki živijo v morju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.