Svet
13 ogledov

Kolera mori, kandidati obljubljajo rešitev

(Foto: Reuters)
1/9
Žurnal24 main
Kolera je na Haitiju vzela že 1523 življenj. V dneh pred volitvami je izbruhnilo nasilje. Kandidati obljubljajo boljše čase, a stanje je slabše iz dneva v dan.

Epidemija kolere je na Haitiju zahtevala že 1523 življenj, samo v zadnjih dneh 108. Od izbruha epidemije je minilo nekaj več kot mesec dni, v tem času pa se je v bolnišnicah zdravilo 27.933 ljudi.

V šotorih živi več kot milijon ljudi
V prestolnici Port-au-Prince, kjer po januarskem katastrofalnem potresu v šotorskih naseljih še vedno živi več kot milijon ljudi, je za posledicami kolere umrlo 140 ljudi. Oblasti se bojijo, da bi se v teh naseljih lahko bolezen hitro širila, saj nimajo ustreznih sanitarnih pogojev.

Kot smo poročali v minulih dneh, je na Haitiju zaradi izbruha kolere stanje iz dneva v dan bolj napeto. Protestniki so se spopadli s policijo, ta pa je ponekod v prestolnici postavila barikade.

Dogajanje na Haitiju v dneh pred volitvami si oglejte v galeriji.

Nasilje pred volitvami
Nasilje je izbruhnilo v dneh pred predsedniškimi volitvami, ki bodo 28. novembra. Predstavniki Združenih narodov in haitijske vlade so ocenili, da so protesti politično motivirani. Neimenovano skupino so obtožili, da je proteste organizirala zato, da bi prekinili predsedniške volitve.

19 kandidatov obljublja boljšo prihodnost
Nedeljske volitve bodo potekale v senci številnih problemov, ki pestijo državo vse od januarskega potresa ter izbruha omenjene epidemije. 4,6 milijona volilcev bo izbralo med 19 kandidati za predsednika države, ki obljubljajo zaustavitev epidemije in zagotovitev bivališč za tiste, ki so ostali brez domov. Sedanji predsednik Rene Preval ne kandidira; sicer pa glede na to, da mu večina prebivalcev države očita neodzivnost in nanj valijo krivdo za nastalo situacijo, verjetno ne bi imel veliko možnosti za vnovično zmago.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.