Svet
9 ogledov

Kolera napadla prestolnico

V prestolnici pričakujejo izbruh kolere. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Haiti si nikakor ne opomore. Kolera dosegla prestolnico, nihče več ne dvomi, da bo tudi tam prišlo do izbruha. Hurikan Tomas še poslabšal razmere.

V haitski prestolnici Port-au-Prince so potrdili že 73 primerov okužbe s kolero. „Prihaja,“ je na vprašanje, kolikšne so možnosti izbruha kolere v glavnem mestu, odgovoril haitski minister za zdravje Ariel Henry.

Za 28. november so na Haitiju napovedane predsedniške in parlamentarne volitve. Kljub katastrofam jih ne nameravajo prestaviti.

Izbruha bolezni, ki je doslej na podeželju države zahtevala že 583 smrtnih žrtev, se vsi bojijo, ker v začasnih šotorih po uničujočem potresu 12. januarja še vedno živi okoli 1,3 milijona ljudi. Izbruh kolere bi tako pomenil izjemno visoko število žrtev.

 

Zaradi kolere so do zdaj na Haitiju hospitalizirali že 9.000 oseb, bolezen se sicer da ozdraviti, vendar s primernimi zdravili in v primernem higieničnem okolju, v nasprotnem primeru je lahko smrtonosna že v nekaj urah. V Port-au-Princeu so se na izbruh že pripravili – postavili so nekaj začasnih bolnišnic, ki lahko sprejmejo do tisoč bolnikov.

Največja težava rečni sistem
Dodatno hudo uro je v Haiti pretekli teden prinesel hurikan Tomas. S seboj je prinesel močno deževje in poplave, umrlo je 20 ljudi.

 Imel pa bi lahko tudi vpliv na širjenje kolere, težava leži predvsem v rečnem sistemu. „Če reka z bakterijo kolere poplavi, če se voda zadržuje več dni ali pa se spremeni v blato, je to zagotovo slabo,“ je dejal Christian Lindmeier, predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije na Haitiju. Trenutno so najbolj osredotočeni na reko Artibonite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.