Svet
12 ogledov

Kolera prečkala mejo

V Dominikanski republiki upajo, da bodo izbruh kolere lahko zajezili. (Foto: Reu Žurnal24 main
Prvi primer kolere tudi v Dominikanski republiki. Zbolel je migrant s Haitija, ki se je pred kratkim vrnil iz domovine.

Po besedah dominikanskega ministra za zdravstvo Bautista Rojasa je 32-letni gradbeni delavec trenutno v karanteni v mestu Higuey. Dominikanske oblasti so poostrile tako nadzor na meji kot tudi zdravstvene preglede, da bi tako zaustavili šrijenje kolere s Haitija. Podobno kot na Haitiju tudi v Dominikanski republiki pred omenjenim primerom v zadnjih sto letih niso zabeležili primera kolere.

Število žrtev čez tisoč
Na Haitiju je za posledicami kolere umrlo 1.034 ljudi, bolezen pa se še naprej hitro širi. Organizacija Zdravniki brez meja je sporočila, da imajo v prestolnici Port-au-Prince težave s prezasedenostjo njihovih centrov za zdravljenje. "Če bo število primerov naraščalo s takšno hitrostjo, bomo morali uvesti drastična merila za zdravljenje ljudi," je dejal vodja misije Stefano Zannini. "Z lahkoto si predstavljam, da se položaj poslabša do te mere, da bodo pacienti ležali na ulicah in čakali na zdravljenje."

Izbruh nasilja
Epidemija je sprožila val strahu in jeze na Haitiju. V protestih sta bila ubita dva človeka. Haitijski predsednik Rene Preval je pozval k umiritvi razmer. "Nemiri in nestabilnost nikoli ne prinesejo rešitve državi, ki se prebija skozi težko obdobje. Streli, metanje steklenic, barikade iz gorečih gum nam ne bodo pomagale odpraviti kolere. Nasprotno, preprečile bodo oskrbovanje bolnih," je dejal Preval.

Ljudje so prepričani, da so kolero na Haiti prinesli pripadniki nepalskih sil Združenih narodov (ZN). Predstavniki ZN zatrjujejo, da ni dokazov, ki bi podprli te obtožbe.

Preval je neimenovane skupine obtožil izrabljanja epidemije kolere za izzvanje protesta proti vladi in ZN pred predsedniškimi volitvami, ki so predvidene za 28. november.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.