Svet
1 ogledov

"Kolero najverjetneje prinesli Nepalci"

Zaradi domnevnih nepravilnosti na volitvah so na Haitiju že izbruhnili protesti. Žurnal24 main
Francoski epidemiolog Renaud Piarroux je mnenja, da so kolero na Haiti najverjetneje prinesli mirovniki Združenih narodov (ZN). V drugem krogu predsedniških volitev na Haitiju Manigatova proti Celestinu.

Renaud Piarroux je po naročilu francoske vlade pomagal haitijskim oblastem pri odkrivanju izvora izbruha kolere. "Nismo našli nobene druge hipoteze, ki bi pojasnila izbruh epidemije kolere v tej vasi, ki je ni prizadel letošnji potres ter leži na desetine kilometrov od obale in (šotorskih) naselij," je zapisal v svojem poročilu, ki ga niso javno objavili.

V poročilu, do katerega se je dokopala agencija AP, je pozval k nadaljnji preiskavi izbruha bolezni, izboljšanju zdravstvenega nadzora in večji skrbi za sanitacijo čet ZN, hkrati pa tudi boljšo podporo haitijskim zdravstvenim oblastem.

Piarrouxu ni uspelo dokazati, da bi se kolera pojavila tudi v sami bazi ali med vojaki, kar poudarjajo tudi ZN. Je pa namignil, da je lahko prišlo do prikrivanja podatkov. "Ne moremo izključiti možnosti odstranjevanja sumljivih fekalij in uničenja sledi epidemije kolere med vojaki," je zapisal.

 

Prve primere bolezni so zabeležili v vasi Meille, kjer je locirana nepalska baza. Prvi primer kolere, zbolel je 20-letni moški iz omenjene vasi, so potrdili 14. oktobra.

 

ZN odprti za pogovore
Predstavnik ZN Martin Nesirky je novinarjem v New Yorku vnovič zatrdil, da še vedno niso našli trdnih dokazov, da je baza ZN vir izbruha epidemije. Dejal je, da organizacija "ostaja odprta za znanstvene debate ali preiskave tega".

 

Piarrouxova raziskava je prva, ki nepalsko bazo povezuje z epidemijo, čeprav so tem govorili že drugi strokovnjaki. Nekateri med njimi so kot možen vir okužbe navedli tudi morske tokove ali druge dogodke, vezane na podnebje, ki bi lahko bakterijo prinesli na Haiti. Nadaljnje raziskave še potekajo. Do zdaj je ameriški center za nadzor in preprečitev bolezni potrdil, da gre za obliko kolere, ki jo najdemo v Južni Aziji.

"Nismo ne sprejeli ne ovrgli njegovih ugotovitev, saj gre za eno poročilo med mnogimi," je dejal predstavnik misije ZN Vincenzo Pugliese. "Nepalski kontingent v Mirebalaisu je le eden od delčkov v uganki o koleri, saj ni trdnih dokazov, ki bi potrdili, da je nepalski kamp bil ali je vir epidemije."

Manigatova proti Celestinu
Na Haitiju bo potreben drugi krog predsedniških volitev. Predstavnica opozicije Mirlande Manigat je dobila 31 odstotkov glasov, medtem ko je za kandidata vladajoče stranke Juda Celestina glasovalo 22 odstotokov volivcev. Slednji je za okoli 7000 glasov prehitel pop zvezdnika Michela Martellyja, ki ima do 20. decembra čas, da se pritoži.

Tesen rezultat med Celestinom in Martellyjem je podžgal dvome v regularnost volitev, zaradi česar je ameriško veleposlaništvo v Port-au-Princeu že izrazilo zaskrbljenost. Po ocenah mednarodnih opazovalcev nepravilnosti niso bile takšne, da bi upravičile razveljavitev glasovanja.

Haitijci protestirali
Po objavi izidov prvega kroga volitev so v več mestih izbruhnili protesti proti vladajoči stranki, ki so jo protestniki obtoževali volilne prevare.

Haiti si še vedno ni opomogel od katastrofalnega potresa na začetku leta, v katerem je umrlo okoli 250 tisoč ljudi, v zadnjih tednih pa se v državi širi še kolera. Zaradi nje je umrlo že prek dva tisoč ljudi, okoli sto tisoč pa se jih je okužilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.