Svet
4019 ogledov

Kolesar v boj s četrt tone težkim medvedom

Medved
Kolesar, ki ga je med vožnjo po Aljaski napadel približno četrt tone težak medved, je bližnje srečanje z zverjo preživel.

Skočil s kolesa in začel vpiti

Incident, v katerem je medved napadel kolesarja, se je pripetil prejšnji torek v Cantwellu, so sporočili z oddelka za javno varnost na Aljaski. Kot jim je pojasnil napaden moški, je na razdalji dobrih desetih metrov opazil velikega rjavega medveda, ki je tekel naravnost proti njemu. Zato je skočil s kolesa in začel vpiti. 

"Tik preden ga je medved dosegel, se je moški vrgel na tla ter si z rokami pokril glavo. Povedal je, da je medveda brcnil. Medved pa ga je nato ugriznil v spodnji del desne noge, tik pod koleno," so pojasnili na oddelku za javno varnost. 

Ugriznil le enkrat, nato se je umaknil

Ugriznil ga je le enkrat, nato pa se je takoj umaknil v gozd. Ko medveda ni bilo več na spregled, se je kolesar opogumil, poiskal telefon in poklical prijatelja. Peš se je odpravil proti avtocesti. 

Kljub temu da je moški imel pri sebi strelno orožje, ga ni uporabil - kot je razložil, pred napadom ni opazil nič nenavadnega. Je pa opazil medvedje sledi v snegu. 

Rano na nogi so mu oskrbeli v lokalni bolnišnici, dodatnega zdravljenja ni potreboval. 

Ni enotne strategije, kako reagirati

Po podatkih uslužbencev nacionalnega parka so tovrstni napadi medvedov na ljudi redki. "Vsak medved in vsaka izkušnja sta edinstvena," so pojasnili za Reuters. "Ni enotne strategije, ki bi delovala v vseh situacijah in bi zagotavljala varnost ... Vaša varnost je lahko odvisna od vaše sposobnosti, da umirite medveda."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Friderik1950 05:52 27.oktober 2021.

    Verjetno napad (razlaga: - to ni incident ampak dogodek, - je to jasno) zaradi dobrega kolesa. Tudi ni jasno, če se je medo po dogodku odpeljal s kolesom, ali je samo zbežal.