Svet
3944 ogledov

Koliko glasov za predsednika je dobil Kanye West?

Ameriške volitve Kanye West Profimedia
Raper se je tudi potegoval za predsednika ZDA. Da mu to ne bo uspelo postati, je jasno.

Kanye West, eden najbogatejših glasbenikov na svetu, je s kontroverzno napovedjo sodelovanja v tekmi za predsednika ZDA dvignil veliko prahu, še posebej ekscesov na volilnem zborovanju vsled zdravstvenih indicev, da trpi za bipolarno motnjo. 

West je bil sicer v preteklosti podpornik zdajšnjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa, vseeno pa se je odločil, da bo tudi sam poskusil dobiti ključ do Bele hiše kot neodvisni kandidat, ki ne spada niti pod republikance niti pod demokrate. Takšnih kandidatov je bilo sicer v ZDA tudi letos ogromno, le da nihče med njimi ni sodeloval na zveznem nivoju temveč so bili registrirani le v nekaj zveznih državah. Tudi West se je na glasovnicah kot vodja svoje "Rojstnodnevne stranke" znašel le v 12 od 50 zveznih državah, saj je v večini ostalih zamudil prijavni rok. 

43-letni West je na koncu zbral 60 tisoč glasov od okoli 160 milijonov, poroča BBC. Največjo podporo, nekaj prek 10 tisoč glasov, je dobil v zvezni državi Tennessee, ki sicer velja za republikansko trdnjavo. 

West si je v volilnem programu prizadeval za končanje policijskega nasilja, umiku kemikalij iz vsakdanjih izdelkov, kot sta zobna krema ali deoderant, ter varovanje ZDA ob pomoči vojske. Kljub neuspehu pa je že pred nekaj dnevi nakazal, da se bo leta 2024 znova potegoval za predsednika ZDA.

Ameriške volitve Kanye West | Avtor: Profimedia Profimedia

Še ena neodvisna kandidatka iz stranke libertarcev Jo Jorgensen je zbrala okoli 1,5 milijona glasov. Od Westa je bila uspešnejša tudi predstavnica Zelene stranke Howie Hawkins, zbrala je okoli 340 tisoč glasov. Za predsednika ZDA je sicer skupaj kandidaturo vložilo kar okoli 1.200 kandidatov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.