Svet
21 ogledov

Koliko nas lahko stane zmaga Sirize

Volitve v Grčiji
1/5
EPA
Koliko lahko volitve, zaradi katerih se trese evroobmočje, neposredno stanejo Slovenijo?

Leva stranka Siriza, ki bo na volitvah najbrž zmagala, je napovedala konec varčevanja, kar bi lahko pomenilo, da bodo nehali plačevati dolgove. 

Posodili smo 264 milijonov evrov

Slovenija je Grčiji leta 2011 za 30 let posodila 264 milijonov evrov, od tega je do konca lanskega leta prejela 18 milijonov evrov obresti. Glavnica se začne odplačevati šele leta 2021, do takrat naj bi Grčija plačevala le obresti, ki znašajo trimesečni evribor plus 0,5 odstotka. 

Garantiramo pa še za 1,55 milijarde evrov

Precej bolj pa je Slovenija izpostavljena prek družbe evropskega reševalnega mehanizma EFSF, saj je dala 1,55 milijarde evra poroštev za posojila Grčiji.

Zmaga na obzorju umirila retoriko

Aleksis Cipras | Avtor: EPA EPA
V pričakovanju zmage je prvi mož Sirize  Aleksis Cipras omilil svojo retoriko in obljubil, da bo Grčija obdržala evro in s trojko znova pogajala o odpisu čim več od 320 milijard evrov dolga.

Ali bo Siriza lahko sama sestavila vlado, na podlagi javnomnenjskih raziskav ni mogoče sklepati. Volišča bodo zaprli ob sedmih po lokalnem času, kar je ob šestih zvečer po našem času. 

Grški BDP je v krizi padel že za četrtino, nezaposlenih pa je kar polovica mladih, javni dolg pa se je še povečal na 175 odstotkov BDP.

Cipras namerava med drugim zvišati minimalno plačo, znižati davke, zvišati pokojnine in plače v javnem sektorju ter znižati cene energije za revne družine. 

Komentarjev 11
  • samo.jst 10:13 26.januar 2015.

    pa si se vprašal zakaj so skoraj bankrotirali oz. zakaj so prišli do takšnega stanja, da so bila ogromna posojila edina možnost obstoja? pohvali raje Slovake, ki so tako Grčijo kot vse ostale EU akterje postavili na realna tla in ...prikaži več grajaj naše špecjalce, ki so takrat zabluzili na polni črti (264 mio + 1,55miljarde je potrdila ZAČASNA vlada po tem ko je Pahor odletel...)!

  • samo.jst 10:07 26.januar 2015.

    pri tolikšnih levičarskih fosilih si se spravil na najmlajšega, ki je prišel zadnji na oder in niti ne tako "slepo" sovpada z levico, glede na trenutno koalicijo... bravo, res res pohvalno

  • Ferluci 08:01 26.januar 2015.

    Tako je! Pljuni v svojo skledo!