Svet
6 ogledov

Kolorado: žrtve po streljanju doživljajo nov šok

Petra Anderson dobro okreva po streljanju v Koloradu. Youtube
Žrtve Jamesa Holmesa, ki je pred enim tednom med predstavo novega filma o Batmanu ubil 12 ljudi, po zdravljenju v bolnišnici čaka nov šok. Ker nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja, bodo morali plačati tudi dva milijona dolarjev (1,6 milijona evrov) zdravstvenih stroškov.

Triindvajsetletna Petra Anderson je v streljanju utrpela hujše poškodbe možganov in rame, saj ji je ena krogla priletela v obraz, dve pa v ramo. Medtem ko se Petra zdravi v bolnišnici, se je njena družina znašla pred vprašanjem, kako pokriti visoke stroške zdravljenja.

Njena sestra Chloe je za televizijsko postajo NBC dejala, da se boji računov, ki bodo začeli prihajati iz bolnišnice. Čeprav sta zdravstveno zavarovani prek matere, zavarovanje ne krije vseh stroškov zdravljenja. "Ne vem, kako bomo to poravnali," pravi.

Družino je pred enim mesecem zadela še ena tragedija: pri njuni mami so namreč odkrili hujšo obliko raka.

"Moja mati ima dve službi. Na teden kljub kemoterapijam dela od 40 do 60 ur, da si lahko plačuje zavarovanje."

Ker je Chloe takoj začelo skrbeti, kako bodo poravnali stroške, je dan po tragediji v Aurori Američane prek posebnega videoposnetka prosila za donacije. "Ne moremo izbirati med zdravljenjem Petre in mamino kemoterapijo," pravi.

Takoj po objavi posnetka so se družini javili številni posamezniki, tudi iz srednje Evrope, Kitajske in Južne Amerike. "Javili so se ljudje, ki jih sploh ne poznam. To je neverjetno," pravi Chloe.

Ob tem dodaja, da je zdravljenje Petre zelo uspešno in da že hodi, se pogovarja in šali. "Še vedno je Petra." Do zdaj je družini prek donacij uspelo zbrati 223 tisoč dolarjev od nameravanih 250 tisoč.

Medleyja čaka račun za dva milijona

Tudi triindvajsetletni Caleb Medley je ena izmed žrtev Jamesa Holmesa. Zaradi njegovih strelov je ob desno oko, utrpel pa je tudi hujše poškodbe možganov. Medtem ko se v bolnišnici še borijo za njegovo življenje, njegova družina in prijatelji prek posebne spletne strani Američane prosijo za pomoč. Po zdravljenju Caleba namreč čaka račun v višini dveh milijonov dolarjev (1,6 milijona evrov).

Caleb je sicer med streljanjem zaščitil svojo ženo, ki je v isti bolnišnici rodila zdravega otroka. "Caleb in njegova družina bodo za stroške zdravljenja delali vse življenje," pravi njegov prijatelj Michael West.

Po besedah zdravnice iz osrednje bolnišnice v Koloradu so bili med streljanjem v kinodvorani predvsem mladi ljudje, ki si še ne morejo privoščiti dobrega zdravstvenega zavarovanja. V Koloradu sicer živi 1,5 milijona ljudi (oziroma tretjina vseh prebivalcev), ki bodisi nimajo urejenega zavarovanja ali pa si plačujejo le osnovno zavarovanje.

Iz bolnišnic so medtem sporočili, da se bodo poskušali v primerih, ko žrtvam zavarovanje ne krije vseh stroškov, individualno dogovoriti glede plačila.

Komentarjev 4
  • Damir Lisic 00:14 01.avgust 2012.

    Beden si ti! Od hude jame je 60 let! Če hočeš brat o hudi jami beri zgodovinske knjige, ne pa novice...bedak!

  • Damir Lisic 00:14 01.avgust 2012.

    Beden si ti! Od hude jame je 60 let! Če hočeš brat o hudi jami beri zgodovinske knjige, ne pa novice...bedak!

  • izvedenec 19:34 27.julij 2012.

    beden članek, koga zanima Colorado, pišite o Hudi jami