Svet
11 ogledov

Komemoracija za žrtve letala MH17

Žalna slovesnost za žrtvami MH17
1/7
EPA
V Amsterdamu so se danes na spominski slovesnosti poklonili spominu na 298 žrtev malezijskega potniškega letala, ki so ga julija sestrelili na vzhodu Ukrajine. Med žrtvami je bilo 193 Nizozemcev.

Med slovesnostjo, ki so se je med drugim udeležili kraljevi par, kralj William Alexander in kraljica Maxima ter premier Mark Rutte, so glasno prebirali imena in priimke žrtev ter njihove starosti. V ozadju so prikazovali tudi njihove fotografije.

"Njihova življenja ostajajo za vedno nedokončana," je v svojem govoru zbranim menil premier Rutte. "Ne bodo pozabljeni. Lepi, topli in ganljivi spomini so večni," je še dodal.

Preiskava se nadaljuje

Let MH17 letalske družbe Malaysia Airlines iz Amsterdama proti Kuala Lumpurja se je tragično končal 17. julija, ko je umrlo vseh 298 ljudi na krovu letala. Zadela naj bi ga raketa, a še vedno ni jasno, kdo jo je izstrelil. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je danes poudaril, da preiskave na kraju strmoglavljenja letala motijo ukrajinske sile z vztrajnim obstreljevanjem položajev proruskih upornikov, ki nadzorujejo območje.

Malezijskemu premierju Najibu Razaku je Putin ob robu vrha Azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja (Apec) v Pekingu zagotovil, da proruski separatisti ne ovirajo dostopa do prizorišča strmoglavljenja.

Kijev in Zahod sicer menita, da je malezijsko letalo zadela raketa zemlja-zrak, ki so jo izstrelili proruski separatisti, dobavila pa jim jo je Rusija. Moskva te trditve vztrajno zanika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.