Svet
21 ogledov

Komemoracije ob obletnici

Obletnica 9/11
1/8
EPA
Tako kot pretekla leta so obletnico napadov na ameriška trgovinska dvojčka obeležili z branjem imen in priimkov tistih, ki so v napadu umrli.

Politiki, visoki funkcionarji, člani družin umrlih in številni drugi Američani so se včeraj zbrali v New Yorku, Washingtonu in Pennsylvaniji, kjer so obeležili obletnico napadov 11. septembra 2001. Člani družin žrtev napadov so, tako kot prejšnja leta, poleg molitev izgovarjali še imena in priimke žrtev napadov.

Ameriški predsednik Barack Obama je imel govor na sedežu Pentagona, na zaprti komemoraciji, ki so se je udeležili člani družin 184-tih žrtev napada na sedež ameriškega obrambnega ministrstva. "Trinajst let zatem, ko je mala skupina ljudi, ki sovražijo ves svet, skovala zaroto, da nas uniči, Amerika še naprej ponosno stoji," je ob obletnici povedal Obama.

Preplah v Beli hiši

Nek moški je v četrtek, ob obletnici terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001, preskočil ograjo Bele hiše in s tem povzročil preplah ob že tako napetih živcih oblasti. Po navedbah očividcev sta moškega hitro prijela pripadnika tajne službe. Moškega, katerega identitete niso razkrili, so priprli.