Svet
19 ogledov

Komet se je najverjetneje razletel

Komet Isos Nasa
Po prvih podatkih komet Ison ni preživel v bližini Sonca.

Znanstveniki, ki so z nestrpnostjo pričakovali, kaj se bo zgodilo s kometom stoletja, kot so ga poimenovali nekateri, bodo najverjetneje razočarani. Komet Ison je ob 19.37 prišel na točko, ko se je Soncu približal na zgolj 1,2 milijona kilometrov.

Na osnovi posnetkov, ki jih je naredila sonda Soho, astronomi menijo, da je komet ob srečanju razpadel. Njegova temperatura naj bi po predvidevanjih presegla 2000 stopinj Celzija, zaradi česar je njegovo veliko jedro začelo razpadati. Komet bi moral namreč po določenem času spet priti v vidno polje sodne, a se to ni zgodilo. "Nismo sigurni, a ne izgleda najbolje," je za BBC povedal Tim O'Brien iz observatorija Jordell Bank v Veliki Britaniji.
V kolikor srečanje s Soncem za komet ne bi bilo usodno, bi komet lahko priredil pravi svetlobni spektakel v začetku decembra. Zaradi izparevanja ledu bi lahko imel dolg rep in visok intenziven sijaj, ki bi lahko trajal več tednov, a se to najverjetneje ne bo zgodilo.

Profesor O'Brien je sicer že predvidel, da komet verjetno ne bo preživel, saj je srečanje "kot bi vrgel sneženo kepo v ogenj."

Komet so lani odkrili ruski astronomi. Meri od 0,5 do 2 kilometra, sestavljen pa je večinoma iz prahu, ledu in kamna.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 08:59 29.november 2013.

    Res škoda, da ni priletu na zemlo.