Svet
23 ogledov

Komisar Potočnik, zaščitnik volkov

Švedski lovci v akciji. Letos lahko ubijejo le še tri živali. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Evropski komisar Janez Potočnik je Švedski zagrozil s pravnimi postopki zaradi njenega nebrzdanega streljanja volkov.

Na Švedskem se je lov začel včeraj, pa je pod kroglami že padlo 14 od dovoljenih 20 volkov iz letošnje kvote. Celotna populacija švedskih volkov sicer šteje okoli 200 živali, kar je velika večina vseh volkov v Skandinaviji.

A zdesetkanje populacije volkov ni edini problem, strokovnjake še bolj skrbi dejstvo, da se živali zaradi ozkega sorodstvenega razmerja preprosto ne morejo več razmnoževati in jim zato grozi izumrtje.

Slovenski komisar za okolje Janez Potočnik je včeraj v odziv na začetek lova napovedal ostre pravne sankcije za Švedsko, če ne bodo nemudoma storile več za nezavidljiv položaj volkov, poroča BBC.

"Upam, da bodo obljube švedske vlade za ohranitev populacije volkov s pomočjo priseljevanja z drugih evropskih držav izpolnjene brez vsakršnega nadaljnjega odlašanja," je dejal Potočnik in dodal, da se Stockholm dobro zaveda dolgoletnih pomislekov Evropske komisije do lova.

Janez Poto%C4%8Dnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ob tem je spomnil, da je švedsko vlado že decembra pozval, naj ne dovoli lova, dokler ne pojasni in odgovori na pomisleke komisije, ki Švedski očita premajhno skrb za zdravje obstoječe populacije.

Švedski parlament je leta 2009 sklenil, da lahko na tleh države živi največ 210 volkov. Prvič po 45 letih so tako lansko zimo odprli lov na volkove, ki se ga je udeležilo okoli 10 tisoč lovcev. Švedski lovci trdijo, da je volkov v resnici precej več in predstavljajo grožnjo psom in drobnici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.