Svet
14 ogledov

Komisarski kandidati pred ustnimi izpiti

evropska komisija Shutterstock
Danes popoldan bodo zaslišani štirje kandidati iz komisarske ekipe Jean-Clauda Junckerja.

Prva bosta na vrsti Maltežan Karmenu Vella in Švedinja Cecilia Malmström, nato Hrvat Neven Mimica in Nemec Günther Oettinger. Maltežan je novinec, preostali trije pa že imajo komisarske izkušnje.

Sporna politična preteklost Maltežana


Največji izziv bo ustni izpit danes po pričakovanjih za Maltežana, saj so evropski poslanci pred zaslišanjem izražali pomisleke tako glede njegovega resorja za okolje, pomorstvo in ribištvo kot glede njegove politične preteklosti. Evropske poslance moti, da okolje ne bo več samostojen resor kot v ekipi Portugalca Joseja Manuela Barrosa, ko je bil zanj pristojen komisar iz Slovenije Janez Potočnik.

Predsednik parlamenta Martin Schulz je v pismu Junckerju opozoril na pomanjkljiv poudarek na trajnostnem razvoju in konkretno na to, da v opisu nalog Velle ni omembe okoljskega akcijskega načrta, ki je začel veljati letos, ter zahteval ustrezne spremembe.

Vella je sicer eden sedmih komisarjev, ki naj bi jih usklajevala predvidena podpredsednica za energetsko unijo, slovenska kandidatka Alenka Bratušek.

Ostali danes predvidoma brez težav

Na zaslišanjih Malmströmove, Mimice in Oettingerja ni pričakovati zapletov. Švedinja naj bi bila pristojna za trgovino, Hrvat za mednarodno sodelovanje in razvoj, Nemec pa za digitalno gospodarstvo in družbo.

Da bi si zagotovila čim mirnejše zaslišanje, se je Malmströmova konec tedna zavezala, da kontroverzni mehanizem za reševanje sporov med državo in investitorji ne bo del trgovinskega sporazuma EU in ZDA, kar so evropski socialisti takoj pozdravili.

Bratuškova bo zaslišana prihodnji teden. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.