Svet
9 ogledov

Komisija pelje Slovenijo na sodišče

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Evropska komisija bo zaradi dodatnega zdravstvenega zavarovanja tožila Slovenijo.

Evropska komisija se je odločila, da bo vložila tožbo proti Sloveniji na Sodišču EU, ker slovenski predpisi o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju niso skladni z evropskim pravnim redom, so danes sporočili v Bruslju. Komisija Sloveniji očita, da tujim zavarovalnicam preprečuje konkuriranje na slovenskem trgu in omejuje izbiro potrošnikom.

Slovenski predpisi po navedbah komisije zdravstvenim zavarovalnicam iz drugih držav članic namreč omejujejo možnost ustanavljanja in ponujanja storitev v Sloveniji.

Prikrajšani za izbiro
"To tujim zdravstvenim zavarovalnicam preprečuje konkuriranje na slovenskem zavarovalniškem trgu in tako omejuje izbiro, ki je na voljo slovenskim potrošnikom," so poudarili v Bruslju.

Slovenski predpisi po navedbah komisije niso v skladu z evropskimi direktivami, ki se nanašajo na neživljenjsko zavarovanje, ter pravili o prostem pretoku kapitala in svobodnem opravljanju storitev.

Slovenija to krši, ker nekatere določbe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju niso v skladu z nekaterimi osnovnimi svoboščinami iz pogodbe EU in direktiv o neživljenjskem zavarovanju. Ta zakon namreč od tujih zdravstvenih zavarovalnic zahteva, da v Sloveniji imenujejo predstavnika, ki jih bo zastopal pri slovenskih organih.

Komisija meni, da ta zahteva posega v svobodo opravljanja storitev, saj v skladu z evropskimi pravili zdravstvena zavarovalnica ni dolžna imeti sedeža v državi članici, v kateri želi ponujati storitve.

"Nesorazmerna državna intervencija"
"Čeprav Slovenija zatrjuje, da ima odprt in liberaliziran zavarovalniški trg, so zdravstvene zavarovalnice omejene pri delitvi dobička delničarjem," še menijo v komisiji in izpostavljajo, da je to v navzkrižju z evropskimi predpisi o prostem pretoku kapitala.

Slovenski zakon od zavarovalnic zahteva tudi, da o svojih pogojih zavarovanja obvestijo slovensko agencijo za nadzor. Ta lahko, če ima pomisleke, na primer o dvigu premij, imenuje neodvisnega pooblaščenega aktuarja, da zadevo podrobneje preišče. Na podlagi njegovih ugotovitev se lahko organ odloči za nadaljnje sankcije zoper zdravstvene zavarovalnice.

Po mnenju Evropske komisije pravilo o obveščanju pomeni nesorazmerno državno intervencijo, ki je neskladna z odprtim in liberaliziranim zavarovalniškim trgom ter direktivami o neživljenjskem zavarovanju.

Komisija je lani septembra Slovenijo že drugič opozorila, naj svojo zakonodajo uskladi z evropsko, vendar ta doslej po navedbah Bruslja ni bila ustrezno spremenjena, zato mora sedaj Slovenija na Sodišče EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.