Svet
40 ogledov

Komisija potrdila: na posnetku je pošast

Pošast na Islandiji Youtube
Posebna vladna komisija na Islandiji je potrdila, da je dve leti star video posnetek legendarne pošasti Lagarfljotsormurinn pristen.

Leta 2012 je Islandijo šokiral amaterski posnetek, na katerem je avtor v jezeru Lagarfljot na vzhodu države posnel nenavadno prikazen, podobno velikanskemu črvu, kako se premika po površju vode med ledenimi ploščami.

Posnetek je takoj vzbudil veliko zanimanja, še posebej ker tudi na Islandiji podobno kot na Škotskem živi legenda o pošasti. Če imajo Škoti svojo Nessie, potem so generacije Islandcev odraščale ob pripovedkah o pošasti Lagarfljótsormurinn.

Finska raziskovalka Miisa McKeown je sicer po podrobni analizi posnetka in primerjavo gibov domnevnega črvastega bitja prišla do zaključka, da gre za optično prevaro. V resnici naj bi šlo za večjo vejo, v katero se je verjetno zapletla ribiška mreža ali pa vrv, poroča Epoch Times. 

A Islandcev mnenje iz Finske ni prepričalo. Tako so ustavnovili vladno komisijo, v katero so imenovali 13 strokovnjakov. Pred dnevi je komisija objavila svojo končno ugotovitev, do katere so prišli z glasovanjem. S pičlim glasom večine (7:6) so ugotovili, da je film pristen in da je očitno pošast resnično obstaja.

Ali se bodo sedaj dejavno vključili v iskanje skrivnostnega bitja, ni znano, kritiki pa že trdijo, da je odločitev zgolj in samo promocijski trik, s katero naj bi na Islandijo vrnili turiste, ki se države izogibajo vse od hude finančne krize izpred nekaj let. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.