Svet
5 ogledov

Komisija s prstom na Janšo in Jankovića

Goran Klemenčič Anže Petkovšek
Slovenija na 37. mestu po koruptivnosti. Komisija: nadaljuje se trend poslabšanja stanja.

"Z vidika Slovenije govorimo o nadaljevanju trenda poslabšanja stanja na področju korupcije," danes objavljen indeks zaznave korupcije za leto 2012 komentirajo v Komisiji za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Goran Klemenčič.

Med 176 državami, vključenimi v letošnjo raziskavo, se je Slovenija uvrstila na 37. mesto. Dosegla je indeks 61, pri čemer rezultat "0" pomeni visoko koruptivnost države, rezultat "100" pa korupcijsko "zelo čisto državo".

Nizka politična kultura

V komisija ves čas opozarjajo, da sta problem in globina korupcije večja, kot smo si pripravljeni priznati, da gre za resen in realen problem ter da je čas za ukrepanje - na vseh ravneh. Oceno, da sistemska korupcija ni tako velik problem v Sloveniji, kot opozarja komisija, je v predvolilni kampanji podal tudi odhajajoči predsednik države Danilo Türk.

V komisiji izpostavljajo vrsto politikov, ki so v predkazenskih in kazenskih postopkih, povezanih z domnevno zlorab njihove funkcije, vključno in najprej s predsednikom vlade, županom Ljubljane in predsednikom največje opozicijske stranke.

"Politični somišljeniki ter mnenjski voditelji enih in drugih lahko sicer pojasnjujejo in relativizirajo pravne nianse posameznih postopkov ter pravnih statusov osumljenih ali obtoženih," pišejo v komisiji. "A dejstvo ostaja, da tako stanj škoduje verodostojnosti politike ter zaupanju v iskrenost deklaratornega zavzemanja za boljšo kvaliteto vladanja in omejevanja korupcije."

V Evropi na dnu Grčija

Najbolje so se ponovno odrezale Danska, Finska in Nova Zelandija, kjer je korupcije najmanj. Največ korupcije so zabeležili v Afganistanu, v Severni Koreji in Somaliji. Na lestvici od 0 do 100 so Danska, Finska in Nova Zelandija dosegle 90 točk, zadnje tri države pa so zbrale le osem točk.

Države v središču evropske dolžniške krize še naprej dosegajo nizke ocene, pri čemer vse kaže, da sta finančna in gospodarska kriza ključen dejavnik pri razraščanju korupcije. Grčija se je lani uvrstila na 80. mesto, letos pa je padla na 94. Italija je 72. in si mesto deli z BiH in São Tomé in Príncipe.

Komentarjev 15
  • privat 09:48 09.december 2012.

    Slovenija po hitrosti rasti korupcij je na samemu vrhu lestvice ! Imenujmo enega velikega politika ali prdca ,ki nima masti na glavi??

  • ghz891 06:13 06.december 2012.

    Gotovo poznaš zelo dobro razmere v Grčiji da tako samozavestno govoriš o tem.

  • mph 19:22 05.december 2012.

    Hja, prav zanimivo, da smo daleč nad recimo, eno pravo kapitalistično državo, kjer ni rdečih, ni bilo udbomafije, ... Italijo, daleč pod udbomafijsko Slovenijo. Morda pa le ni bil tako slab sistem. Nekaj pa je narobe, da padamo in padamo.