Svet
5 ogledov

Končalo se je sojenje Šešlju

Vojislav Šešelj, Haag Žurnal24 main
Na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije se je po več kot štirih letih danes končalo sojenje vodji srbskih radikalcev Vojislavu Šešlju. Sodniki bodo zdaj za zaprtimi vrati preučili dokaze in določili izrek sodbe.

Vojislav Šešelj je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad nesrbskim prebivalstvom med vojno v BiH, na Hrvaškem ter v Vojvodini med letoma 1991 in 1993.

Potem ko je Šešelj, ki se brani sam, danes končal sklepno izjavo, je predsedujoči sodnemu senatu Jean Claude Antonetti sporočil, da bodo sodniki zdaj za zaprtimi vrati preučili dokaze in določili izrek sodbe.

Tožilstvo je v sklepni izjavi sodišče pozvalo, naj Šešlja spozna za krivega po vseh točkah obtožnice in obsodi na 28 let zapora zaradi njegove vloge v etničnem čiščenju nesrbskega prebivalstva v BiH, na Hrvaškem in v Vojvodini.

Šešelj: sodišče izvaja umazano nalogo zahodnih obveščevalnih služb

Obtožnica ga v devetih točkah bremeni "sovražnega govora in propagande sovraštva", načrtovanja, ukazovanja in vzpodbujanja pri načrtovanju ali izvrševanju pregona Hrvatov, Bošnjakov in drugih nesrbskih civilistov. To je delal v okviru združenega zločinskega dejanja pod vodstvom bivšega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića, katerega cilj je bila vzpostavitev velike Srbije. Obtožen je tudi, da je v okviru tega cilja novačil na tisoče prostovoljcev ter jih pošiljal na bojišča v BiH in na Hrvaško, kjer so izvajali zločine.

Šešelj, ki je sklepni govor začel že minuli teden, je ponovil, da je haaško sodišče nezakonito in da izvaja "umazano nalogo" zahodnih obveščevalnih služb. Po njegovi oceni je sojenje politična gonja proti njemu, podlage za obsodbo pa ni. "Nič mi ne morete, ker sem moralno in intelektualno močnejši. Proti meni ni zdravila. Lahko me samo ubijete, potem pa se bo tudi moj grob boril proti vam," je danes sporočil Šešelj haaškemu sodišču.

Vgraditi so mu morali spodbujevalnik

Šešelj, ki mu v Haagu sodijo od novembra 2007, se v haaških zaporih nahaja od svoje predaje sodišču leta 2003. V sklepni izjavi je po poročanju Hine odkril, da se ni prostovoljno predal, ampak da je takrat v Haag prispel, da bi uresničil skupen projekt z nizozemsko kraljico. Tega pa ni uspel storiti, ker so ga na letališču namesto častne garde in himne, ki ju je pričakoval, dočakali policisti.

Zadnje mesece je imel sicer zdravstvene težave, tako da so mu na začetku leta vgradili srčni spodbujevalnik. Šešelj in njegova Srbska radikalna stranka sta haaškemu sodišču večkrat očitala, da z neustreznim zdravljenjem v priporu ogroža njegovo življenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.