Svet
8 ogledov

Končno bodo zapustili zapor

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Kubanska vlada je izpustila 52 političnih zapornikov, je sporočila kubanska katoliška cerkev.

Vlada bo tako najprej izpustila pet zapornikov, ki bodo lahko odšli v Španijo, ostalih 47 političnih aktivistov pa bo zapore lahko zapustilo v naslednjih mesecih.

Izpustitev bo zmanjšala število političnih zapornikov v tej komunistični otoški državi. Za rešetkami naj bi tako bilo še okoli sto ljudi.

Tokratna odločitev kubanskih oblasti naj bi nekoliko izboljšala odnose med Kubo, ZDA in EU. Zahodne države si namreč že več let prizadevajo za izpustitev političnih zapornikov.

Njihova zadnja večja izpustitev je bila leta 1998, ko so oblasti po obisku papeža Janeza Pavla drugega na svobodo dovolile 101 osebi.

Kuba se je sicer znašla pod velikim pritiskom svetovne javnosti v začetku letošnjega leta, ko je 23. februarja zaradi gladovne stavke umrl aktivist Orlando Zapata Tamayo.

Že 134 dni pa gladovno stavka tudi politični aktivist Guillermo Farinas, ki želi oblasti prepričati, da naj izpustijo 25 njegovih somišljenikov. Farinas za komentar tokratne odločitve kubanskih oblasti ni bil dosegljiv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.