Svet
22 ogledov

Končno potrdili diktatorjevo identiteto

Spomin na Ceausescuja še živi. Na sliki vidite protestnike v Bukarešti, ki sedan Žurnal24 main
Po 21 letih so v Romuniji le dobili potrdilo: nekdanji diktator Nicolae Ceausescu je res pokopan tam, kjer so trdile oblasti, čeprav so številni v to dvomili.

"DNK-analiza s pomočjo vzorcev njegovega sina in brata je pokazala, da gre res za Nicolaeja Ceausescuja," je danes potrdil Dan Dermengiu, romunski patolog in vodja inštituta za medicino.

Usmrčena na božični dan
S tem se končuje zgodba, ki se je vlekla kot jara kača od leta 1989. Takrat so nasprotniki romunskega diktatorja, ki je vladal med letoma 1965 in 1989, z ostrimi protesti dosegli njegov odstop. Sledila je bliskovita akcija. Še isti dan, ko je Ceausescu odstopil, so ga z ženo aretirali in jima začeli soditi. Usmrtili so ju na božični dan leta 1989. Po usmrtitvi so ulice preplavile množice, ki so prešerno proslavljale padec nepriljubljenega diktatorja.

Ceausescu je znan tudi po odlokih o prepovedi splava ter ukazu o natalitetnem standardu iz l. 1966, ki naj bi zagotovil dvig števila Romunov do 20 milijonov.

Pokopali so ju nekaj metrov narazen
Trupli so pokopali hitro in brez vednosti javnosti. Eleno in Nicolaeja so ločili ter ju pokopali pod lažnima imenoma. Njuni otroci so od nekdaj dvomili v to, da sta pokopana tam, kjer so navajale oblasti. Zato je sodišče po večletnih pritožbah leta 2008 dovolilo izkop trupel in preverjanje identitete. Izkopali so ju 21. julija, po odvzemu vzorcev DNK pa pokopali nazaj v ista groba.

Je ženska res Elena?
V nasprotju z Nicoleajem pa patologi ne morejo potrditi, da je ženska res Elena, saj nimajo dovolj vzorcev za ustrezno primerjalno analizo. V nasprotju z Eleno pa so diktatorjevo identiteto lahko ugotovili, saj so si pomagali z vzorci njegovega brata in najmlajšega sina.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.