Svet
36354 ogledov

Končno tudi dobre novice o Ukrajini

Vojna v Ukrajini
1/5
Profimedia
Ruska vojska je v soboto v Mariupolju bombardirala šolo, kjer se je skrivalo okoli 400 ljudi, predvsem otroci in ženske, so sporočile mestne oblasti. Po podatkih ZN je domove od začetka ruske invazije zapustilo že več kot deset milijonov Ukrajincev, kar je četrtina prebivalstva. 3,4 milijone jih je pobegnilo iz države.

Mariupoljske oblasti so na Telegramu danes sporočile, da je ruska vojska napadla šolo, kjer so se skrivali otroci, ženske in starejši. Podatkov o žrtvah še ni. Lokalne oblasti v Mariupolju so sicer ruskim silam tudi očitale, da so proti njihovi volji v Rusijo evakuirale več tisoč civilistov, predvsem otrok in žensk, poroča britanski BBC.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v videonagovoru zgodaj davi izrazil prepričanje, da se bodo ruska dejanja v Mariupolju v zgodovino zapisala kot vojni zločini. "Da naredite to, kar so naredili okupatorji, mirnemu mestu, je groza, ki se jo bodo spominjali še stoletja," je dejal.

V video nagovoru v izraelskem parlamentu pa je Zelenski primerjal rusko invazijo na Ukrajino z dokončno rešitvijo - izrazom, ki so ga nacisti uporabili za pregon in poboje Judov. Zelenski, ki je tudi sam Jud, je pozval Izraelce, naj pomagajo ukrajinskemu uporu proti ruski vojski. Izrael je pozval, naj Ukrajini da orožje, obenem pa je poslance vprašal, zakaj še niso uvedli sankcij proti Rusiji.

Rusija je v Ukrajini zagrešila genocid, pa je zatrdila podpredsednica ukrajinske vlade Olga Stefanišina, ki je spregovorila za britansko televizijo Sky News. Dodala je, da je tožilstvo odprlo 2000 preiskav proti ruskim vojakom, vključno s preiskavami posilstev in umorov.

Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Ukrajinska vojska je v svojem dnevnem poročilu ocenila, da si ruske sile skušajo opomoči po hudi izgubi in škodi, ki jo je utrpela njihova oprema v soboto. Obenem pa skušajo namerno ustvariti pogoje za humanitarno krizo na območjih pod njihovim nadzorom, tako med drugim humanitarni konvoj s pomočjo nima dostopa do Hersona.

Sicer po raketnem napadu na vojašnico v Mikolajevu na jugu države tamkajšnje oblasti poročajo o najmanj 50 mrtvih, ki so jih izkopali iz ruševin. Ruske sile so v soboto nadaljevale obsežno obstreljevanje Mikolajeva.

V obleganem mestu Harkov je doslej umrlo najmanj 266 civilistov, od tega 14 otrok, so sporočile lokalne oblasti. Mesto je še naprej tarča obstreljevanja. O katastrofalnih razmerah poroča tudi župan Černigiva na severu države.

Rusija je sporočila, da je v Ukrajini znova uporabila hipersonične rakete kinžal. Z njimi naj bi uničila skladišče goriva na jugu države. Prav tako je rusko obrambno ministrstvo poročalo, da je v napadu na center za urjenje v mestu Ovruč na severu Ukrajine umrlo več kot 100 pripadnikov ukrajinskih specialnih enot in "tujih plačancev".

Zelenski je medtem opozoril na kopičenje trupel ruskih vojakov, ki jih nihče ne pride iskat. "Na žariščih predvsem hudih spopadov so naše prednje obrambne linije praktično zasute s trupli ruskih vojakov," je dejal Zelenski. "In teh trupel, teh teles nihče ne pride iskat," je dodal.

Po navedbah ukrajinskih oblasti je doslej od ruske invazije na Ukrajino umrlo 14.000 ruskih vojakov. Ruske oblasti so medtem pred približno enim tednom poročale o 1300 mrtvih na svoji strani.

Po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce je v Ukrajini od začetka ruske invazije pred skoraj enim mesecem svoje domove zapustilo že več kot deset milijonov ljudi, kar je več kot četrtina prebivalstva. Od tega jih je 3,4 milijona zapustilo tudi Ukrajino, zgolj v zadnjem dnevu 60.352. Okoli 90 odstotkov vseh, ki so zbežali, so ženske in otroci. Med tistimi, ki so zbežali v tujino, je po ocenah Sklada ZN za otroke več kot 1,5 milijona otrok.

Ukrajina Harkov | Avtor: Profimedia Profimedia

Visoki komisariat Združenih narodov za človekove pravice je danes sporočil, da so od 24. februarja potrdili smrt 902 civilistov.

Zelenski je ponovno izpostavil pogajanja z Rusijo kot edini način za končanje vojne v Ukrajini. Pripravljen je na pogajanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je zatrdil za ameriško televizijo CNN.

Turčija je medtem ocenila, da sta Rusija in Ukrajina dosegli napredek v pogajanjih o zadržanju invazije in da sta strani "blizu dogovoru", je dejal turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu.

Ukrajina vojna | Avtor: Epa Epa

V Rusiji so v številnih mestih, med drugim v Moskvi, Sankt Peterburgu, Jekaterinburgu in Vladivostoku, medtem danes potekale nove demonstracije proti vojni v Ukrajini. Do popoldneva so po navedbah organizacije OWD-Info oblasti pridržale najmanj 937 protestnikov v 38 mestih.

Na družbenih omrežjih so se medtem pojavile fotografije in posnetki protestov, ki danes potekajo v okupiranih ukrajinskih mestih Herson, Kahovka in Bedrjansk.

V Berlinu so umetniki pred Brandenburškimi vrati pripravili akcijo Zvok miru, v Hamburgu je proti vojni protestiralo več tisoč ljudi.

Papež Frančišek je v molitvi angelus obsodil vojno v Ukrajini kot "nesmiseln masaker". Označil jo je za nečloveško in bogoskrunstvo, ker ne spoštuje svetosti človeškega življenja.

Na Slovaškem so medtem začeli nameščati zračni obrambni sistem Patriot, ki ga tej državi pošiljajo partnerice v zvezi Nato. Pošiljke opreme in osebja se bodo nadaljevale v prihodnjih dneh, je sporočilo slovaško obrambno ministrstvo. S sistemom bodo upravljali nemški in nizozemski vojaki.

Komentarjev 16
  • PaPajapopi 08:23 21.marec 2022.

    Slava Ukrajini ! ! ! Smrt ruskim okupatorjem ! ! !

  • Friderik1950 07:29 21.marec 2022.

    Glih sem spil kafe, parazmišljam, kaj moram vse postoriti pa, da imam že vsega tega zadosti pa, da naj se že Bidenu ftrga pa pošlje neko malo bolj moćno raketo na Rdeči trg, da ne ostane niti cigl na ciglu ...prikaži večlu pa, da že nkrat zaključimo s to Rusko zgodbo za vselej jeb.....

  • Friderik1950 07:23 21.marec 2022.

    Glih sem spil kavo in ko mislim kaj moram vse danes postoriti pomislim, da imam tega počasi dovolj, Upam, da se Bidenu strga in pošlje eno tako močnejšo raketo na Rdeći trg, da ne ostane niti cigl na ciglu, pa ...prikaži več pa da zaključimo s to Rusko zgodbo jeb.....