Svet
6 ogledov

Konec ameriških bojnih operacij v Iraku

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Irak je zapustila še zadnja bojna brigada ameriške vojske. Umaknila se je v Kuvajt.

Iz Iraka se je po sedmih letih in pol danes zjutraj v Kuvajt umaknila še zadnja bojna brigada ameriške vojske. Po odhodu štiri tisoč članov enote po navedbah ameriške vojske v državi ostaja 56 tisoč vojakov, do konca meseca pa jo bo zapustilo še okoli šest tisoč pripadnikov posebnih enot.

Med pripravami na odhod se je nekaj vojakov smejalo, nekaj pa si jih je oddahnilo, da so preživeli. "Prvič, ko streljajo nate, te kar prebudi," je povedal narednik Terry Wetzel. "Preden prideš sem, si misliš, da si odrasel, a ta kraj te spremeni."

"Odkar smo tukaj dvanajst mesecev, smo dali svojo kri, znoj in solze in vemo, da smo opravili svoje delo, in vemo tudi, da ni bilo zaman," je povedal specialist Dons Lanphaer ob pripravljanju na odhod.

ZDA so do 31. avgusta napovedale umik zadnjih bojnih enot iz Iraka, medtem ko naj bi v skladu z načrti vsi ameriški vojaki državo zapustili do konca prihodnjega leta.

Ameriški predsednik Barack Obama je v sredo v zvezi z umikom bojnih enot poudaril, da ameriške oblasti držijo obljubo, ki so jo dale. "Naša bojna misija v Iraku bo končana," je dodal.

Do konca leta 2011 naj bi v Irak po napovedih Obame zapustili vsi ameriški vojaki. Umik iz Iraka je ameriški predsednik utemeljil z okrepljenim protiterorističnim bojem v Afganistanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.