Svet
41 ogledov

Konec iskanja pogrešanih s Coste Concordie

Costa concordia Reuters
Iskanje pogrešanih v brodolomu Coste Concordie je pod vodo uradno zaključeno. Iskali bodo le še v delu ladje, ki je nad vodo. Ladijski zdravnik: Kapitan je bil usodne noči povsem šokiran in ni bil pri sebi.

Čeprav bi moral biti ravno kapitan ladje Francesco Schettino ob nesreči Coste Concordie najbolj zbran, je bil po besedah ladijskega zdravnika vse prej kot to. Gianluca Marino Cosentino pripoveduje, da je bila posadka že pol ure pripravljena na evakuacijo, ukaza pa od nikoder. Nato je bil ukaz izdan, a zdravnik je prepričan, da to ni bil glas kapitana. Ukaz je izdal kar nekdo drug, ki je ugotovil, da je skrajni čas za to. Pravi, da je bil kapitan videti povsem šokiran in nepriseben.

Konec iskanja pod vodo

"Iskanje pod vodo je zagotovo končano," pravi predstavnik reševalcev. Pogrešanih je še 15 ljudi, vendar so razmere pod vodo preveč nevarne za reševalce, da bi nadaljevali z delom. Svojci pogrešanih so že obveščeni, da se iskanje pod vodo ne more več nadaljevati, bodo pa reševalci še naprej preiskovali del ladje nad vodo.

Težave z izčrpavanjem goriva

Vremenske razmere otežujejo tudi izčrpavanje goriva iz Coste Concordie. Šele ko bo to opravljeno, se lahko začne reševanje ladje. A preden jo bodo celo ali pa po kosih, kar je verjetneje, privlekli v pristanišče, lahko mine tudi 10 mesecev, poroča BBC.

Komentarjev 1
  • Stolp 12:23 01.februar 2012.

    Ok sej kapitan je zakrivil nesrečo ampak vsega pa tut ni on kriv: kaj pa oblana straže, ki bi mu lahko ukazala naj ne pluje tam(oblana straža ima celotem zemljevids morskega dna) pa dejstvo da v italiji lahko že kar ...prikaži več s tečajem postaneš pomorščak(podobno kot pri nas redar s skoraj policijskimi pristojnostmi po nekajmesečnem tečaju).To da ladja pelje mimo otokov da pozdravi domačine je tudi že nekaka navada in on seje kot drugi ravnal po njej.Ne opravičujem ga ampak tu je mnogo dejavnikov še. Amapk folk je butast in ne bi razumel podrobne analize in je najlaže si pilatovsko roke oprati na enem človeku(tako kot pri nas na Zavašniku v primeru Lipe).