Svet
12 ogledov

Konec kadilske svobode v Avstriji

10 odstotkov kadilcev, ki prenehajo kaditi sami in brez pomoči, vztraja le pribl Žurnal24 main
V naši severni sosedi danes začenja veljati strožji protikadilski zakon, ki pa ne uvaja popolne prepovedi.

Prehodnega obdobja je po letu in pol konec in avstrijski lokali bodo od danes naprej morali ustrezati strožjim zahtevam novega protikadilskega zakona. Gostinci bodo tako v svojih lokalih lahko dovolili kajenje, a le, če bodo imeli ločene sobe ali če celoten sprejemni prostor ni večji od 50 kvadratnih metrov.

Kazni pa v primeru kršenja ne bodo plačali le lastniki lokalov, ampak tudi gostje. Te znašajo od tisoč evrov za gosta, ki prekrši zakon, do 10 tisoč evrov za lastnika, ki se ne bo držal pravil. Dve tretjini lastnikov od približno 70 tisoč lokalov in restavracij je bilo po anketi avstrijske gospodarske zbornice proti uvedbi zakona.

Prav toliko gostinskih lokalov je namreč tudi večjih od 80 kvadratnih metrov in jih že v osnovi sestavlja več prostorov. Od tega jih je imelo 73 odstotkov, kar je približno 33 tisoč, že zdaj ločene prostore za kadilce.

Komentarjev 1
  • Mrzim Timeline 05:02 14.januar 2013.

    Aj ne seri.V Avstriji ,ki je pravna država imajo gostilne ločene za kadilce in nekadilce prav tako Hrvaška,ki je prav tako pravna država.Mi pa smo zombiji in nas jebe vsak ko nas stigne .