Svet
589 ogledov

"Konec politične negotovosti v Nemčiji"

Angela Merkel Epa
Vstop v nemško veliko koalicijo podprlo 66,02 odstotka nemških socialdemokratov ...

Vstop nemških socialdemokratov (SPD) v veliko koalicijo pod vodstvom dosedanje nemške kanclerke Angele Merkel je podprlo 66,02 odstotka članov stranke, je danes v Berlinu sporočilo vodstvo stranke. Z odločitvijo članov SPD se je končalo pet mesecev politične negotovosti v Nemčiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Člani SPD so o vstopu stranke v veliko koalicijo glasovali do petka po pošti. Skupno je glasove oddalo 378.437 članov stranke. Pravico do glasovanja je imelo 463.722 članov SPD. Volilna udeležba je tako bila 78,39 odstotka. Vstop v veliko koalicijo je podprlo 239.604 članov SPD, proti jih je bilo 123.329. Skupno je glasovanje nemških socialdemokratov stalo 1,5 milijona evrov.

Glasovanje članov SPD je bila zadnja ovira pri oblikovanju nove nemške vlade. Nemčija bo po več kot 160 dneh od parlamentarnih volitev dobila tretjo veliko koalicijo pod vodstvom Merklove. Tokratno sestavljanje nove nemške vlade je bilo najdaljše doslej. Nova nemška vlada bi lahko prisegla do velikonočnih praznikov.

Že drugič popustila svojim članom

SPD je odločitev o vstopu v veliko koalicijo že drugič prepustila svojim članom. Na zadnjem takšnem glasovanju, leta 2013, je vstop v koalicijo z Merklovo podprlo približno 76 odstotkov članov.

Kako stabilna bo nova nemška velika koalicija, se bo po poročanju dpa še moralo pokazati. Poleg tega namerava SPD po dveh letih preveriti, kako zadovoljni so z delom velike koalicije.

Predsedujoči SPD Olaf Scholz je v prvem odzivu na glasovanje dejal, da podpora SPD za veliko koalicijo stranki daje tudi moč za lastno prenovo. V razpravi o prenovi bodo po njegovih besedah sodelovali tudi kritiki velike koalicije.

Napovedal je še, da bo stranka v prihodnjih dneh, kot je bilo načrtovano, oblikovala seznam svojih ministrov. Na njemu naj bi bila polovica ministric in polovica ministrov. Med njimi naj bi bili po besedah Scholza nekateri, ki so že ministri, nekaj naj bi jih bilo tudi povsem novih. Scholz sam bo predvidoma prevzel finančno ministrstvo in položaj podpredsednika vlade.

Predsednik podmladka SPD in odločen nasprotnik nove nemške velike koalicije Kevin Kühnert je v odzivu izrazil razočaranje nad rezultatom glasovanja. "Nastopili smo, da bi zmagali. Zatorej najprej: Razočaranje. Kritika veliki koaliciji ostaja," je med drugim na Twitterju zapisal Kühnert. Dodal je, da trajne prenove SPD ne bo brez podmladka SPD.

Merklova je v odzivu na rezultate glasovanja SPD izrazila olajšanje nad nepričakovano visoko podporo veliki koaliciji. "SPD čestitam za ta jasen rezultat in se veselim nadaljnjega sodelovanja v dobrobit naše dežele," je v imenu Merklove na Twitterju objavila Krščansko demokratska unija (CDU). Zaenkrat ni predvideno, da bi se nemška kanclerka danes osebno odzvala na rezultate glasovanja.

Generalna sekretarka CDU Annegret Kramp-Karrenbauer je v odzivu dejala, da gre za dobro odločitev tako za SPD kot deželo. Po CDU in Krščansko socialni uniji (CSU) so zdaj tudi socialdemokrati prevzeli odgovornost za skupno vlado, je dodala in opozorila, da je pred "novo vlado veliko dela, ki ga mora začeti opravljati energično".

Komentarjev 4
  • jozicamurn 14:25 05.marec 2018.

    Ali lahko že odstranijo to pošast, ki je ubila tradicijo in kulturo EU narodov s svojimi liberalnimi multi-kulti sprijenci in ostalimi povabljenimi, ki so dopustili invazijo v naš način življenja in v našo kulturo ter nas dejansko s tem ubili. ...prikaži več Lepo je biti dober, še lepše pa biti pameten in zapreti vrata, ko je to potrebno. A nas bodo od sedaj naprej primitivni religiozni fanatiki kontrolirali in nam jemali kruh, ker to želijo globalistični sprijeni liberalci? Ne bomo se predali, svinje ene.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 12:29 04.marec 2018.

    Tale psica iz DDR nas bo v vojno pahnila,a jo res nemore doletet kakšna bolezen.Ponavadi vedno dobri ljudje prej odapnejo.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 12:21 04.marec 2018.

    Toraj se bo migrantski val začel naslednji mesec!? Angela potrebuje migrante zato,da domačini ne živijo mirno zato,da ima policija polne roke dela!! Zopet so na vladi grobari demokratične Evrope!! Sedaj bo šlo samo še navzdol saj se "višegrajci" ne bodo ...prikaži več strinjali z islamizacijo in bodo po vsej verjetnosti zapustili unijo in Merklovo z njenimi prišleki vred!!