Svet
5 ogledov

Konec ščitenja mogočnega Berlusconija?

berlusconi_milan_derbi_reu Žurnal24 main
Italijansko ustavno sodišče ravno zdaj odloča, ali naj premierja Berlusconija še naprej ščiti imuniteta pred kazenskim pregonom.

Zloglasni Silvio Berlusconi je po zmagi na lanskih volitvah namreč uvedel zakon, ki njemu in poslancem v obeh domovih parlamenta zagotavlja imuniteto, kar pomeni, da so bili vsi pravni postopki proti njemu do zdaj ustavljeni. Na svoji poti se je tako uspel izogniti mnogim tožbam, tudi tisti, da je podkupoval britanskega odvetnika Davida Millsa v zameno za prirejanje dokazov. Mills je bil po tem incidentu obtožen na štiri leta in šest mesecev zapora zaradi korupcije.

 

Stanje v Italiji

Italijanski mediji poročajo, da je v vladni palači "velika napetost" in ugibajo o morebitnih predčasnih volitvah.

Ne želi si "motenj" s strani sodstva
Nasprotniki zakona so prepričani, da je s tem kršeno načelo enakosti vseh državljanov pred zakonom. Če bo sodišče razsodilo v prid državljanov, bo Berlusconi verjetno moral odstopiti. Na sodišče so se sicer pritožili tožilci iz primera Mills, katerim je premier dejal, da mu imuniteta le pomaga pri vladanju brez motenj s strani sodstva.

Poleg tega pa je sodišče v Milanu prejšnji teden razsodilo tudi, da je Berlusconi sokriv korupcije, v katero je bilo vpleteno njegovo podjetje Fininvest. Podjetju je naložilo kazen 750 milijonov evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.