Svet
10 ogledov

Konferenca o prihodnosti Afganistana

Žurnal24 main
V afganistanski prestolnici Kabul poteka nova ministrska konferenca o Afganistanu. Da mora država do miru prehoditi še dolgo pot, dokazujejo raketni napadi talibanov le nekaj ur pred začetkom.

Konferenca, na kateri je navzoč tudi slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, je namenjena predvsem predstavitvi smernic za prihodnost dežele pod Hindukušem in pregledu doseganja ciljev, zastavljenih ob začetku leta v Londonu.

Konferenca, na kateri sodelujejo predstavniki 57 dontaroskih držav, med njimi 40 zunanjih ministrov z ameriško državno sekretarko Hilary Clinton na čelu, in predstavniki enajstih regionalnih in mednarodnih organizacij, poteka ob močno poostrenih varnostnih ukrepih.

Takrat je afganistanski predsednik Hamid Karzaj objavil ambiciozen načrt za reintegracijo in spravo s tako imenovanimi zmernimi talibani, ki predvideva, da bi kakih 36 tisoč talibanov položilo orožje in se reintegriralo v družbo do leta 2015.

Boj proti talibanom je sicer ena izmed prednostnih nalog afganistanskih oblasti, če želijo te v prihodnjih letih prevzeti nadzor nad državo.

Raketni napadi le nekaj ur pred začetkom konference pa kažejo, da njihovi napori še niso obrodili sadov.

Na agendi tokratnega srečanja pa so tudi nujne politične reforme ter krepitev dobrega vladanja, vključno z bojem proti endemični korupciji v javni upravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.