Svet
0 ogledov

Konferenca o razmerah v Afganistanu

Karzaju očitajo, da je avgusta na oblast znova prišel z volilno prevaro. (Foto: Žurnal24 main
V New Yorku se je začela konferenca ZN o Afganistanu, na kateri bodo razpravljali o poteh za umiritev položaja v državi.

Srečanja se pod vodstvom generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna in afganistanskega predsednika Hamida Karzaja udeležujejo diplomati iz 18 držav. Osrednje teme konference so varnostni položaj predvsem na jugu države, obnova civilnih struktur in boj proti trgovini z mamili.

Od padca radikalnega islamskega talibanskega režima leta 2001 je mednarodna skupnost v Afganistanu z denarjem in vojaškimi enotami podpirala obnovo. Januarja lani se je približno 70 držav na konferenci o Afganistanu v Londonu zavezalo, da bodo za prihodnje petletno obdobje zakoličile program razvoja države.

 

Pogrešana dva italijanska vojaka

Afganistanske oblasti na zahodu države pogrešajo dva italijanska vojaka. Ta sta v spremstvu afganistanskega voznika in tolmača v soboto zapustila mesto Herat, v okrožju Šindand pa se je za njima izgubila sled. Za zdaj ni jasno, ali sta bila vojaka ugrabljena.

Na konferenci v New Yorku naj bi pregledali rezultate dosedanjih prizadevanj. Srečanja se poleg Bana in Karzaja med drugim udeležujejo ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice, njen francoski kolega Bernard Kouchner, visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer. Navzoči so tudi predstavniki Svetovne banke in Azijske razvojne banke.

Ob izrazu zaskrbljenosti nad krepitvijo nasilja in terorizma v Afganistanu je Varnostni svet ZN minuli teden za leto dni podaljšal mandat mednarodnih mirovnih sil pod poveljstvom Nata (Isaf). V okviru sil Isaf je v Afganistanu nameščenih 39.000 vojakov iz približno 37 držav.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.