Svet
64 ogledov

Kongo: 500 posiljenih v enem mesecu

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Združeni narodi priznavajo, da so zatajili pri preprečevanju množičnih posilstev v Kongu. Tomo Križnar: tudi v Kongo želimo poslati kamere, s katerimi bi se dokumentirali zločini.

30. julij do 3. avgust: v vasi Luvungi uporniki posilijo 242 žensk in otrok.

17. - 18. avgust: v Katalukulu posilijo 10 žensk, v vasi Mubi posilijo 40 ljudi, v Pingi 13.

26. avgust: v vasi Miki posilijo 21 deklic med 7 in 15 letom, 6 moških in 47 žensk.

31. avgust: v več vaseh uporniki posilijo 130 žensk, glede na podatke je šlo za sistematično posiljevanje.

To je časovnica posilstev, ki so jih zakrivile uporniške skupine in ki jih je v poročilu zapisal pomočnik generalnega sekretarja združenih narodov Atul Khare. Ob tem priznava: „Naše akcije niso bile uspešne, to je pripeljalo do brutalnega izživljanja nad prebivalstvom. Bolj se moramo potruditi.“

Khare zdaj po poročanju svetovnih medijev predlaga, da bi uvedli sankcije, ki bi prizadele izključno upornike, in da bi imeli prebivalci v vaseh radio, prek katerega bi lahko obvestili enote združenih narodov, da so ogroženi. Vsi predlogi za zdaj ostajajo le na papirju.

Rešitev v namestitvi kamer
Tomo Križnar,
ki se že vrsto let bori za zatirane ljudi v Afriki in je bil tudi odposlanec nekdanjega predsednika republike Janeza Drnovška za Darfur, pravi, da želijo tudi v Kongu izvesti akcijo s kamerami kot v Darfurju.

Kot je znano, sta Križan in podjetnik Klemen Mihelič ljudem v Darfurju dala mini kamere, s katerimi lahko dokumentirajo in  s tem dokažejo zločine, ki se dogajajo. "Dejansko v Darfurju, tam, kjer so kamere, zaradi strahu, da bodo posneti, nič več ne napadajo, so pa še znotraj Darfurja, kamor še nismo uspeli z akcijo," je za zurnal24.si povedal Križnar.

Ravnokar se dogovarja z organizacijo Cinema for peace, katere člani so zvezdniki kot George Clooney, Dustina Hofmann, Susan Surandon, Nicole Kidman, Catherine Deneuve, za pomoč pri nakupu kamer. "Naredili bi radi v New Yorku pred božičem veliko gala akcijo, kjer bi filmski ljudje zbirali za kamere," pravi Križnar.

Za samo nasilje v Kongu pa pravi, da je posledica surovine kobalt, ki jo kopljejo in je nujna za vse sodobne elektronske naprave. "Za to so odgovorne korporacije, ki ustvarjajo pogoje, v katerih so se ljudje prisiljeni bojevat. Surovine so seveda najcenejše, če je država razsuta in Kongo je, čeprav je to raj, imajo vodo, džunglo, to je raj," opozarja Križnar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.