Svet
10 ogledov

Kongresnica je odprla oči

Mediji so objavili prve fotografije iz bolnišnice, kjer ob bolniški postelji sed Žurnal24 main
Ameriška kongresnica Gabrielle Giffords, ki je med streljanjem v Tucsonu utrpela hudo poškodbo glave, je odprla oči. Cevko za dihanje bi ji lahko odstranili že danes.

Po poročanju medijev je kongresnica oči odprla v sredo popoldne. Najprej je zagledala svojega moža Marka Kellyja, ki vse od tragedije bdi ob njeni postelji. Mediji poročajo, da jo je Mark prosil, naj se dotakne njegovega prsta, kar je čez nekaj trenutkov tudi storila.

V njeni bolniški sobi so bili poleg Marka še njeni trije prijatelji iz demokratske stranke, ki zatrjujejo, da je Giffordsova oči odprla prav med včerajšnjim čustvenim govorom predsednika Baracka Obame, ki je bil namenjen vsem žrtvam streljanja v Tucsonu. "Bili smo priča neverjetnemu čudežu. Poleg rojstva mojega otroka je bil to najlepši trenutek v mojem življenju," je dejala Debbie Wasserman Schultz.

"Dihalno cevko bi ji lahko odstranili že danes," je danes dopoldne za CNN zatrdil njen mož, ki dodaja, da se njegova soproga okolice zaveda le do določene stopnje. "Mislim, da se je zavedala, da jo je obiskal predsednik Obama, venda pa mislim, da ji ni bilo povsem jasno, zakaj," pa je zatrdil Sanjay Gupta, šef kirurgije v bolnišnici.

Zdravniki optimistični

"Ima 101 možnost, da preživi,"
je že v četrtek dejal zdravnik Peter Rhee. "Ne bo umrla, tega ji ne bom dovolil," je še dodal. Kongresnica, ki ji je storilec iz neposredne bližine poslal kroglo skozi glavo, je že premaknila obe roki, prav tako že lahko diha brez pomoči respiratorja, odziva se na preproste ukaze, kar je pri poškodbah možganov dobro znamenje.

Zdravniki izrednemu napredku navkljub ostajajo previdni, saj nihče ne more napovedati, kakšne bodo morebitne dolgoročne zdravstvene posledice za kongresnico. Za zdaj je znano, da jo je 22-letni Laughner ustrelil v čelo, krogla je potovala po levi strani možganov, ki nadzira sposobnost govora in občutenje na desni strani telesa. Giffordsova je imela neverjetno srečo, da krogla ni prebila obeh možganskih hemisfer, kar bi zagotovo povzročilo nepopravljivo škodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.