Svet
25 ogledov

Kongresniki dosegli dogovor o proračunu

Paul Ryan Patty Murray Reuters
Pogajalci ameriške Demokratske in Republikanske stranke so dosegli dogovor o proračunu.

Z doseženim dogovorom se bodo ZDA 15. januarja morda izognile ponovni proračunski blokadi, podobni tisti v prvi polovici oktobra, ki je povzročila za okoli 20 milijard dolarjev gospodarske škode. Dogovor morata potrditi oba domova kongresa.

Dogovor so sicer nemudoma napadli skrajneži v obeh strankah, predsednik ZDA Barack Obama pa ga je pozdravil in pozval kongres, naj sedaj na podlagi tega sprejme proračun za letošnje in prihodnje leto.

Dogovor predvideva odpravo avtomatičnih proračunskih varčevalnih ukrepov, ki jih bo zamenjalo bolj smotrno krčenje porabe in v desetih letih celo zmanjšanje javnega dolga, ki danes presega 17.000 milijard dolarjev. Javni dolg se bo po desetih letih znižal za 20 milijard.

Primanjkljaj znižali brez povečanja davkov

Demokrati so nezadovoljni, ker jim v dogovor ni uspelo dodati podaljšanje izplačevanja podpore dolgoročno brezposelnim osebam. Zakon, ki to sedaj omogoča, poteče 28. decembra, ko bo brez sredstev za preživljanje ostalo 1,3 milijona ljudi. Proračunska luknja se bo mašila s povišanjem prispevkov na novo zaposlenih javnih delavcev za njihove pokojnine, uvedbo posebne takse za letališko varnost, ki bo povprečno povratno vozovnico podražila za pet dolarjev, varčevali naj bi tudi pri pokojninah za vojake in na druge načine, ki jih še niso objavili.

Republikanski pogajalec, kongresnik Paul Ryan iz Wisconsina, ki predseduje odboru za proračun v predstavniškem domu, je dejal, da bodo s tem primanjkljaj znižali za dodatnih 23 milijard dolarjev in to brez povišanja davkov. Demokratska predsednica sorodnega odbora v senatu Patty Murray iz Washingtona pa je dejala, da so se s tem uspeli izogniti novi proračunski blokadi, do katere bi prišlo po 15. januarju, ko poteče rok trajanja oktobrskemu dogovoru o sprostitvi proračunske porabe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.