Svet
11 ogledov

Konklave v torek po jutranji maši

Papež Benedikt XVI Reuters
Konklave, kjer bodo izbrali novega papeža, se bo začel 12. marca, so sporočili iz Vatikana.

Konklave, na katerem bodo kardinali elektorji po odstopu Benedikta XVI. izbrali novega papeža, se bo začel torek, 12. marca, so danes sporočili v Vatikanu.

Kot piše v sporočilu za javnost, se bodo kardinali v torek zjutraj zbrali na maši v baziliki sv. Petra, konklave za tesno zaprtimi vrati Sikstinske kapele pa se bo začel popoldne.

Kardinali so odločitev o začetku konklava sprejeli na popoldanskem srečanju. T. i. splošne kongregacije, na katerih so se kardinali dogovarjali o datumu začetka volitev naslednika Benedikta XVI., so potekale od ponedeljka.

Današnjih srečanj za zaprtimi vrati Apostolske palače se je prvič udeležilo vseh 115 kardinalov, ki bodo sodelovali na konklavu, saj je v četrtek v Rim prispel še zadnji kardinal, Vietnamec Jean-Baptiste Pham Minh Man.

Izpostavljeni trije

Dolgo čakanje na datum začetka konklava kaže na zahtevnost pogovorov. Osrednje vprašanje, pri katerem se lomijo kopja, je predvsem vprašanje temeljite reforme kurije po številnih škandalih, ki so Cerkev pretresli v preteklih letih.Pritisk na kardinale v smeri reforme kurije je zelo močen tako v luči t. i. afere Vatileaks kot tudi zaradi namigov o bojih za prevlado v Vatikanu.

Kardinali, ki so naklonjeni reformi, so naklonjeni izvolitvi milanskega nadškofa Angela Scole. Ta med Italijani velja za najbolj primernega naslednika svetega Petra. 71-letni moralni teolog in filozof lahko po špekulacijah sodeč zaenkrat računa z okoli 40 glasovi, poroča italijanski časnik La Repubblica.

Na drugi strani člani kurije stavijo predvsem na brazilskega kardinala Odila Schererja. Poliglot in visoko izobražen nadškof Sao Paola velja za zelo odprtega in diplomatskega.

Tretji kardinal, ki menda lahko računa na glasove z obeh strani, je madžarski kardinal Peter Erdö. Ta je od leta 2006 predsednik evropske škofovske konference in velja za človeka, ki uživa popolno zaupanje kurije, hkrati pa je zelo odprt. Ob tem tekoče govori italijansko.

Le dva "čista"

Kot poroča The Telegraph, je skupina žrtev povedala, da sta le dva papeška kandidata brez suma škandalov spolnih zlorab. Navajajo avstrijskega kardinala Christopha Schoenborna in Filipinca Antonia Luis Tagleja. Škot Keith O'Brien, ki je zaradi obtožb o neprimernem vedenju odstopil in se konklava zaradi osebnih razlogov ne bo udeležil, se je opravičil za svoja dejanja: "To so bili časi, ko je moje spolno vedenje padlo pod standarde, ki se pričakujejo od mene kot duhovnika, nadškofa in kardinala." Konklava se zaradi zdravstvenih razlogov ne bo udeležil tudi indonezijski kardinal Darmaatmadia.

Danes o vlogi žensk v Cerkvi

Med današnjimi razpravami na sestanku je Lombardi izpostavil vlogo žensk v Cerkvi. Govorili so še o medverskem dialogu, bioetiki in usmiljenju. Na prejšnjih splošnih kongregacijah so se kardinali pogovarjali tudi o nujnosti nove evangelizacije, odnosih med Svetim sedežem in episkopati nekaterih držav ter o profilu novega papeža.

V Vatikanu upajo, da bodo naslednika Benedikta XVI. izvolili še pred veliko nočjo, ki bo 31. marca, številni kardinali pa so izrazili upanje, da se bodo lahko vrnili domov pred cvetno nedeljo, ki bo 23. marca.

 



Komentarjev 1
  • tralala 17:16 08.marec 2013.

    Komu mar za to zločinsko organizacijo?