Svet
46 ogledov

Konservativcem večina v parlamentu?

volitve vb EPA
Na volitvah v Veliki Britaniji slavi konservativna stranka premiera Davida Camerona. Po preštetih glasovih v 545 od 650 volilnih okrožjih, so osvojili 250 poslanskih sedežev, laburisti, ki se jim obeta precejšen poraz, pa 212.

Rezultati vporednih volitev na BBC celo kažejo, da bodo konservativci v 650 članskem parlamentu dobili 325 glasov, kar pomeni, da bi v parlamenti imeli ansolutno večino. Ob 13.30 bo vodjo koservativcev premiera Davida Camerona sprejela kraljica Elizabeto II. S tem bo zmaga  konservativcev  in tudi Cameronova ponovna izvolitev za premierja postala uradna, kraljica pa naj bi odobrila njegovo namero za sestavo nove vlade.

Referendum o ozstopu iz EU

Ena od predvolnik obljub premiera Davida Camerona je bil razpis referenduma o ozstopu iz Evropske unije (EU). Izstop iz EU trenutno odpira 51 odstotkov Britancev, referendum pa naj bi izvedli 2017. Cameron sicer zagovarja obstanek v EU, če bi se bila ta pripravljena reformirati.

Cameron je sicer napovedal, da drugega premierskega mandata ne bo izpeljal do konca pač pa bo leta 2017 krmilo stranke predal nekomu drugemu. Njegov najverjetnejši naslednik je evroskeptik Boris Johnson, trenutni župan Londona.

Slavje škotskih nacionalistov

Škotski nacionalisti | Avtor: EPA EPA
Po včerajšnjih volitvah slavijo tudi škotski nacionalisti, ki so se uvrstili na tretje mesto in bodo glede na rezulate vzporednih volitev BBC v parlamentu imeli 56 sedežev od 59 poslanskih sedežev na Škotskem.V prejšnjem mandatu so imeli šest sedežev. Njihovi uspeh gre na račun laburistov, ki so doslej zmagovali v večini škotskih okrožij.

Razočarani laburisti

"Bila je težka noč, polna razočaranj," pa je izjavil Ed Miliband, vodja laburistov, največjih poražencev volitev. V parlamentu naj bi imeli 232 sedežev.

Ed miliband | Avtor: EPA EPA
To je najslabši rezultat laburistov v zadnjih letih, zaradi česar bo Miliband najverjetneje takoj po razglasitvi uradnih rezultatov odstopil z vrha stranke. 

Še večji poraženci so liberalni demokrati pod vodstvom Nicka Clegga, ki so glede na vzporedne volitve izgubili kar 49 sedežev. Clegg je v prvem odzivu dejal, da je bila volilna noč "kruta in kaznujoča za njegovo stranko".

dežurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:27 08.maj 2015.

    Se ne čudim da je napovedal da ne bo vodil do konca. Tako mu ne bo treba se zagovarjat da obljub ni izpolnil.

  • Xerxes 15:21 08.maj 2015.

    EU je očitno nastala kod ameriška ekonomska kolinija. Če nam torej ne zakuhajo vojne z Rusijo, se nam pa obeta vsaj ekonomsko suženjstvo in prebavljanje gensko spremenjene hrane, zakonodaja korporacij in delo od 15 do 125 leta starosti, za golo preživetje

  • Petar Kaludjerovic 14:10 08.maj 2015.

    Ajajaj, ma kakšno nekaj "zapuščanje EU"?! Cameron je naplahtal volivce, zmenil se bo z "Junferjem" in bo "EU karavana" še naprej kradla z levo in desno (to o 24K plačah, nepotističnih zaposlovanjih, opravičevanja obstoja z "kretenskimi" predpisi in zakoni, itn, ...prikaži več itn, itn). Zelo dobro se v evroshit-u zavedajo domino efekta, ena država jim pomaha v slovo, tak plaz se bo vsul ki ga Alpe še niso videle!