Svet
33 ogledov

Konstruktor mariborski nadškofiji nakazal 295 tisoč evrov

Protest delavcev Konstruktorja. Nino Verdnik
Propadlo mariborsko gradbeno podjetje Konstruktor je mariborski nadškofiji februarja 2009 v času najhujše finančne krize neposredno na njen račun nakazalo za 295 tisoč evrov donacij in ji pod ceno prodalo štiri stanovanja v središču Maribora.

Šlo naj bi za povračilo za posredovanje Cerkve v sporu s podjetnikom Tomislavom Vidasom, piše današnji Večer. Ta ob sklicevanju na pridobljeno dokumentacijo še piše, da je Konstruktor, ki ga je takrat vodil Aljoša Sevčnikar, nadškofiji 3. februarja 2009 podaril 295 tisoč evrov za "nemoteno delovanje pri izvajanju programov za pastoralo in vzgojno-izobraževalne namene". Na Nadškofiji Maribor natančnih namenov donacije in za katere programe je šel denar, niso pojasnili, zatrdili so le, da je denar šel za "pastoralne dejavnosti".

Večer pa piše, da naj bi po njihovih neuradnih informacijah šlo za del provizije, ki jo je moral Konstruktor izplačati mariborskim cerkvenim oblastem za posredovanje v sporu z mariborskim podjetnikom Vidasom. Ta je namreč imel v lasti parcele na območju Koroških vrat v Mariboru, tik ob lokaciji, na kateri je nameraval stanovanja graditi Konstuktor. Družba se je namreč znašla v pat položaju, saj je v projekt že vložila 3,5 milijona evrov lastnih sredstev, vendar del zaradi spora ni mogla nadaljevati.

Stanovanja po polovični ceni

Januarja 2009 sta po pisanju časnika strani podpisali notarski zapis o sporazumu, po katerem je podjetniku pripadla odškodnina. Nadškofija pa naj bi bila svoje "usluge" zaračunala na še en način. Na isti dan, kot je bila podpisana pogodba o donaciji nadškofiji, je slednja od Konstruktorja kupila štiri stanovanja. Gre za nepremičnine v skupni izmeri 206,39 kvadratnega metra na odlični lokaciji v Smetanovi ulici, za katere pa so odšteli približno pol manj od njihove tržne cene, vsega 600 evrov za kvadratni meter. Uradno je šlo za stanovanja, ki jih je bilo šele treba dokončati, zato jih Konstruktor ni zaračunal po polni ceni, še piše Večer.

Mariborski Konstruktor je v stečaju od novembra lani, potem ko se je večkrat zamenjano vodstvo družbe, ki jo je nazadnje vodil Samo Majcenovič, temu dolgo upiralo. Stečajnemu upravitelju Matjažu Polenčiču, ki je takrat še kot prisilni upravitelj stečaj tudi zahteval in tako prekinil večmesečno agonijo 250 zaposlenih, še vedno ni uspelo v celoti preveriti terjatev, po stečaju pa so na dan začeli prihajati številni dvomljivi posli. V te naj bi bil po pisanju medijev vpleten tudi nekdanji prvi mož NKBM Matjaž Kovačič, kar je bil verjetno tudi eden od razlogov za njegov odhod z vrha druge največje državne banke.

Komentarjev 4
  • Senior 17:41 13.april 2012.

    Nobeden ne bo odgovarjal. Cerkev se drži starega pravila; čim večjo podobico boš kupil, tem večje grehe lahko delaš. Tako so duhovniki prodajali božje podobice med vojno in sedaj se ta trend tudi nadaljuje z žegnom naše vlade. Cerkveno bogastvo ...prikaži več obdavčiti 10 %! Saj je to najbogatejša firma v državi, ki pobira pri vsaki maši denar od vernikov in ne plačuje davka za svoj na fuš prislužen denar.

  • laibach123 11:37 13.april 2012.

    POŽGATI VSE CERKVE!!!!!!

  • dd 11:32 13.april 2012.

    Najbrž jim Bog vse odpusti.Ker jim noben škandal ne škoduje. Koliko dolga je že proizvedla s špekulacijo delnic..?? Ali je že kaj poplačala.?