Svet
12 ogledov

Konzervativcem za zdaj kaže najbolje

Volitve v Grčiji Reuters
Vodja grške Nove Demokracije, ki je na današnjih volitvah dobila največ glasov, Antonis Samaras se je zavzel za spremembo dogovora z mednarodnimi posojilodajalci o programu pomoči Grčiji. Napovedal je oblikovanje vlade, ki bi državo obdržala v območju evra.

Vodja konservativne doslej vladajoče Nove Demokracije, ki je glede na projekcije danes prejela 18,9 odstotka glasov, je napovedal oblikovanje vlade narodne rešitve. Njena glavna cilja bosta, da Grčija ostane v območju evra ter da se spremeni dogovor z mednarodnimi posojilodajalci o programu pomoči tej zadolženi državi, je pojasnil.

Na drugo mesto se je uvrstila levičarska stranka Siriza, ki ostro nasprotuje varčevalnim ukrepom, zavzemajo se za zavrnitev dogovora o programu pomoči. Stranka je dobila 16,8 odstotka glasov.

Dosedanja koalicijska partnerica Nove Demokracije, doslej najmočnejša stranka v državi Pasok, je zdrsnila na šele tretje mesto in naj bi dobila od 13,4 odstotkov glasov.

Volivci so tako pričakovano kaznovali glavni stranki, ki sta sprejeli drastične varčevalne ukrepe, s katerimi se skuša država izvleči iz hude finančne in gospodarske krize. So pa po drugi strani nagradili neonacistično stranko Zlata zora, ki se je, kot vse kaže, prvič v skoraj 40 letih prebila v parlament.


Papademos optimističen, nova vlada še ta teden

Kljub temu je premier v odhodu Lukas Papademos danes izrazil pričakovanje, da bodo novo vlado oblikovali še "ta teden". "Vsi smo se strinjali, da so te volitve najpomembnejše. Vsi morajo sprejeti odločitve ne le o tem, kdo bo vladal, ampak tudi o poti države za naslednja desetletja," je poudaril Papademos.

Po navedbah grškega notranjega ministra Tasosa Gianicisa volitve za zdaj potekajo brez večjih zapletov. "Upamo, da bo tako ostalo še naprej," je dejal Gianicis.

Kljub temu so na volišču v drugem največjem grškem mestu Solun izžvižgali vodjo socialistične stranke Pasok Evangelosa Venezelosa, ko je oddal svoj glas. Pri tem so ga zmerjali, da je tat, nekdo pa mu je očital, da je moral v Nemčijo, da je našel zaposlitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.