Svet
17 ogledov

Kopilot med strmoglavljenjem namenoma pospeševal

letalska nesreča EPA
Andreas Lubitz je med strmoglavljenjem letala Germanwings hitrost namenoma pospeševal, so po pregledu podatkov iz druge črne skrinjice ugotovili preiskovalci.

Prve informacije kažejo na to, da je kopilot avtopilota nastavil na spušanje, nato pa začel načrtno pospeševati letalo.

Že včeraj so nemški preiskovalci, ki se v Düsseldorf prebijajo skozi osebne stvari Lubitza – zasegli so jih med hišnimi preiskavami – sporočili, da je kopilot v dneh pred nesrečo na spletu raziskoval različne načine samomora.

Analizirali podatke z računalnika in tablice

Ralf Herrenbrück, uslužbenec nemškega državnega tožilca je povedal, da so analizirali Lubitzov računalnik in podatke s tablice.

"Zgodovine iz brskalnika ni izbrisal. Na osnovi zadev, ki jih je iskal, lahko sklepamo, da ga je na eni strani zanimalo njegovo zdravje, na drugi pa možnosti za samomor," pravi Herrenbrück.

Tragičen dogodek dobiva tudi politične dimenzije. Čas je, da Evropska unija prevetri pravila glede nadzora potnih listov znotraj schengenskega prostora, poudarja nemški notranji minister Thomas de Maizière.

“Zaradi varnostnih razlogov moramo vedeti, kdo je na letalu. V tem primeru sprva ni bilo jasno kdo vse se je nanj vkrcal," je dejal de Maizière. Opozicija je njegove zahteve ostro zavrnila. "Gre za čisto placebo reakcijo na človeško tragedijo," je ob tem dejal član zelenih Jan Philipp Albrecht.

Komentarjev 1
  • zdrej 01:04 05.april 2015.

    To pa je tako, kot "politiki so pokradli miljarde" zdaj pa je treba nadzirati navadne smrtnike. Pač nesposobni politiki, ki ne vejo, kaj je njihovo delo.