Svet
11 ogledov

Korak naprej v odnosu ZDA – Rusija

Obama in Medvedjev na aprilskem srečanju v Pragi. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ruski predsednik Medvedjev se bo danes v Washingtonu srečal z ameriškim kolegom Obamo. Obisk potrjuje dejstvo, da se odnosi med velesilama počasi izboljšujejo.

Dmitrij Medvedjev je že od torka na obisku v ZDA, danes pa se bo v Washingtonu sestal z Barackom Obamo. Skupaj se bosta nato odpravila na vrh skupin G8 in G20. Čeprav od sestanka večjih dogovorov ne gre pričakovati, pa že njuno srečanje daje vtis, da se odnosi med ZDA in Rusijo počasi izboljšujejo.

Njuni pogovori bodo tokrat namenjeni gospodarstvu (trgovina, naložbe, inovacije) in seveda politiki. Trenutno aktualna tema je Kirgizija, kjer imata tako Rusija kot ZDA svoja vojaška oporišča.

Obama si že 18 mesecev, odkar je prevzel vodenje predsedniške pisarne, prizadeva za izboljšavo odnosov ter povečanje medsebojnega sodelovanja. Čeprav med državama še vedno obstaja precej razlik, je zaznati precej optimizma.

"Oba predsednika zaznavata velik potencial v odnosu ZDA – Rusija, ki presega te težave," pravi Ben Rhodes, Obamov svetovalec za strateško komuniciranje. Dodaja, da sta se ravno zato odločila za poglobitev odnosov: "Potencial vidita v poglobitvi odnosov, posebej sta se osredotočila na področje investicij, inovacij in ekonomske odnose."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.