Svet
5 ogledov

Koreji se zopet pogovarjata

Lee Myung-Bak (predsednik Južne Koreje) velja za veliko konservativnejšega preds Žurnal24 main
Predstavniki vlade Južne Koreje so obiskali kolege v Severni Koreji, kjer so imeli po več kot letu dni prve pogovore o prihodnosti obeh držav.

Podrobnosti v zvezi s srečanjem predstavnikov obeh držav niso znane. Čas za srečanje je več kot primeren, saj so na polotoku politične razmere čedalje bolj napete, posebno potem, ko je Severna Koreja pred kratkim testirala rakete dolgega dometa.

 

Večdesetletni spor

Državi sta v sporu od leta 1953 oziroma od konca korejske vojne. Odnosi so se v zadnjih letih malce izboljšali.

Varnostni svet Združenih narodov je testiranje ostro obsodil, saj naj bi kršilo resolucijo, ki prepoveduje testiranje balističnih izstrelkov. Severna Koreja je nato ameriške strokovnjake za jedrsko orožje izgnala, prav tako so izgnali inšpektorje Varnostnega sveta in končali pogovore. Pri pogovorih so sodelovale še Rusija, Južna Koreja in ZDA. Takrat se je Severna Koreja odločila, da bodo znova aktivirali vse svoje jedrske objekte.

Tokrat pa je prav Severna Koreja predlagala pogovore. To bo prvo srečanje, odkar je v Južni Koreji oblast prevzel Lee Myung-Bak, ki je nasledil Roha Moo-Hyuna in do Severne Koreje vodi veliko konservativnejšo politiko. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.