Svet
9 ogledov

Koreji v primežu napetosti

"Če bodo naše teritorialne vode, zračni prostor ali ozemlja kršene, bomo nemudom Žurnal24 main
Severna in Južna Koreja si grozita s spopadom, če katerakoli od strani stopi predaleč, čeprav nekateri strokovnjaki ne verjamejo, da za to obstaja velika verjetnost.

Napetosti med državama rastejo od minulega tedna, ko je ekipa mednarodnih raziskovalcev ugotovila, da je južnokorejska vojaška ladja Čeonan potonila zaradi severnokorejskega torpediranja. V nesreči je umrlo 46 južnokorejskih vojakov, kar je največ po korejski vojni med letoma 1950 in 1953.

Južnokorejski predsednik Li Mjungbak je zato severno sosedo v televizijskem nagovoru pozval, naj se nemudoma opraviči ter da bo primer predal Varnostnemu svetu Združenih narodov. Prav tako je prekinil vse trgovanje, vlaganje in potovanje v Severno Korejo.

Močna podpora
ZDA so svojo zaveznico v celoti podprle in prav podpora Američanov je tista, zaradi katere nekateri analitiki menijo, da do spopada med državama ne bo prišlo. ZDA imajo v Južni Koreji trenutno okoli 28 tisoč vojakov in po mnenju analitikov Severna Koreja ni sposobna izzvati vojaško veliko naprednejše zavezniške vojske.

Iz Pjongjanga so že zagrozili, da bodo streljali na oddajnike, s katerimi želi Seul razširjati protirežimska sporočila, pripravljeni pa so tudi na ostrejše ukrepe, če bodo na jugu stopnjevali napetosti.

Niti zdaj v kitajskih rokah
Diplomatski napori bodo zato zdaj usmerjeni v Kitajsko, edino zaveznico severnokorejskega režima. Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je na svojem obisku na Kitajskem azijsko velikanko že pozvala k sodelovanju pri severnokorejskem vprašanju.

Kitajske oblasti so se za zdaj izognile obsodbi Pjongjanga, rekoč, da bodo sami ocenili, zakaj se je ladja Čeonan potopila. Po mnenju analitikov pa se v Pekingu bojijo vsakega dejanja, ki bi zrušilo severnokorejski režim, kar bi povzročilo kaos na celotnem območju, ki bi se razširil tudi čez meje Kitajske ter po možnosti pripeljal ameriške vojake prav na kitajsko mejo. Zato je malo verjetno, da bodo podprli kakršnekoli nove sankcije proti razsutemu severnokorejskemu gospodarstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.