Svet
64 ogledov

Korejsko superbombo smo čutili tudi v Sloveniji

Kim Džong Un Profimedias
Kim Džong Un dodobra pretresel svet in se pridružil drugim razvitim državam.

Novico o uspešnem poizkusu vodikove bombe je severnokorejska televizija objavila nekaj ur po tem, ko mednarodne seizmološke postaje zaznale potres stopnje 5,1 po Richterjevi lestvici.

Epicenter potresa je bil blizu kraja Pungje Ri, kjer je Severna Koreja predtem že izvajala poskuse.

Potres zaznali tudi v Sloveniji

Za kako močno eksplozijo oziroma potres je šlo pove informacija, da so ga zaznali tudi slovenski seizmologi: "Preizkus vodikove bombe v Severni Koreji (6. 1. 2016) zapisan na nekaterih slovenskih potresnih opazovalnicah," so dopoldne zapisali na twitterju.

Bomba v Severni Koreji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Država je 6. januarja 2016 ob 10.00 izvedla prvi uspešni poskus z vodikovo bombo. Država bo še naprej krepila svoj jedrski program, da bi se ubranila pred sovražno in agresivno politiko ZDA. Obenem bo Severna Koreja ravnala kot odgovorna jedrska država in se bo vzdržala uporabe svojega jedrskega orožja, če ne bo ogrožena njena suverenost. Svojih jedrskih zmožnosti tudi ne bo predala drugim." so po potresu svojim prebivalcem sporočili na državni televiziji, čeprav mnogi strokovnjaki dvomijo, da je res šlo za vodikovo bombo, ki je sicer veliko bolj močnejša od jedrske.

Severna Koreja bomba | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ostri odzivi in napovedi sankcij

Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, se bo zaradi poskusa danes na izrednem zasedanju v New Yorku sestal Varnostni svet Združenih narodov, ki bo razpravljal o dodatnih ukrepih proti državi, ki je zaradi treh dosedanjih jedrskih poskusov leta 2006, 2009 in 2013, že pod sankcijami.

Bela hiša je sprva sporočila, da trditve Pjongjanga ne more potrditi, kmalu zatem pa, da bodo ZDA na to provokacijo odgovorile. Ameriški predsednik Barack Obama je lani napovedal nove ostrejše sankcije, če bo Severna Koreja izvedla še kakšen jedrski poskus.

Najbolj so zaskrbljeni v soseščini. Svet za nacionalno varnost Južne Koreje je poskus ostro obsodil. Južnokorejska predsednica Park Geun-Hye je poskus označila za hudo provokacijo in pozvala k ostrim mednarodnim sankcijam proti Pjongjangu.

"Poskus ni bil samo huda provokacija za našo nacionalno varnost, temveč tudi grožnja za našo prihodnost in močan izziv za mednarodni mir in varnost," je dejala na zasedanju sveta za nacionalno varnost.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:07 07.januar 2016.

    Ja al pa k jih ima Rusija nevem kok tisoč. Tud to je vse okej.

  • Avatar Lion007
    Lion007 17:05 06.januar 2016.

    Ko ima Kim jedrske bombe, je ne vem kakšna panika, ko jih ima ZDA 3000+ je pa vse okej. Sebi naj najprej sankcijen pišejo, potem pa začetnikom.