Svet
3666 ogledov

Koronavirus: Letalske družbe letajo s praznimi letali

Qantas najdaljši polet letalo boeing
1/3
Qantas
Letalska družba Virgin Atlantic je potrdila, da kljub odpovedim zaradi koronavirusa letijo s skoraj praznimi letali, saj bi sicer izgubili tako imenovane slote na prometnih letališčih. Slot je pravica do pristanka in vzleta ob določenem času.

Po evropskih pravilih se slot letalski družbi, ki ga ne uporablja, odvzame.

Britanski minister za transport Grant Shapps je po poročanju BBC-ja včeraj pisal Evropski komisiji in jo pozval, naj v času izbruha koronavirusa sprosti te omejitve.

S praznimi letali zelo verjetno letajo tudi druge letalske družbe, po nekaterih informacijah celo brez potnikov na krovu.

Število potnikov se je zaradi izbruha koronavirusa izjemno zmanjšalo, letalske družbe združujejo in odpovedujejo leta in so prizemljile ogromno letal, a na najbolj prometnih letališčih si očitno ne morejo privoščiti, da bi izgubile pravice do pristanka in vzleta.

Letalska družba mora izkoristiti vsaj 80 odstotkov dodeljenih terminov, sicer se ji odvzamejo in se dodelijo drugim letalskim družbam. Načeloma so sloti brezplačni, a se na sekundarnem trgu prodajajo za izjemno visoke zneske, za več kot deset milijonov funtov za celotno sezono.

Za lete na Kitajsko in v Hong Kong so pravila sicer že sprostili.

"Interes potnikov za potovanje je dramatično padel in da ne bi izgubili slotov smo v nekaterih primerih prisiljeni leteti s skoraj praznimi letali," je povedal Shai Weiss, prvi mož letalske družbe Virgin Atlantic.

Tim Alderslade, prvi mož interesnega združenja letalskih družb v Veliki Britanji je dejal, da ni nobenega smisla, da v teh izjemnih okoliščinah silimo letalske družbe, da letijo s praznimi letali, zapravljajo denar in gorivo in ustvarjajo izpuste ogljikovega dioksida. "Nujno potrebujemo začasno sprostitev tega pravila," je opozoril. Združenje predlaga, da bi sprostitev pravila veljala do konca junija.

Odločitev o sprostitvi mora sprejeti EU.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.