Svet
559 ogledov

Koronavirus radira letošnje velike tehnološke prireditve

Google I/O Google Utrinek z lanske konference Google I/O.
Vse konference in predstavitve novih naprav se selijo na splet.

Začelo se je sejmom mobilne telefonije MWC v Barceloni, ko smo en teden spremljali pravo dramo odpovedi razstavljavcev, klubovanja organizatorjev in nazadnje vdaje pred strahom zaradi širjenja virusa. Nato so sledili še mnogi drugi dogodki, nazadnje Google I/O, vendar odpovedi verjetno še ni konec.

Googlova letna razvijalska konferenca I/O, ki vedno znova pritegne tisoče udeležencev in je tudi poligon za predstavitev najpomembnejših novosti, denimo naslednje različice Androida ter kopice izdelkov, bi se morala v kalifornijskem Mountain Viewju začeti 12. maja. Vendar se je Google »zaradi zaskrbljenosti glede novega koronavirusa (COVID-19) in v skladu z napotki zdravstvenih institucij odločil za odpoved dogodka.« Namesto tega bodo delavnice in predavanja za razvijalce predvajali po spletu. Enako odločitev je že pred tem sprejel Facebook glede konference F8, ki bi bila na sporedu en teden pred Googlovo. Zdaj pa ameriški mediji ugibajo, ali bo tovrstna usoda doletela tudi Applov junijski dogodek WWDC, kjer bi lahko poleg posodobitev operacijskih sistemov videli tudi nove prenosnike Macbook.

Že pred tem je MWC sprožil domine. Takoj za njim je odpadel japonski fotografski sejem CP+, nato velika igričarska razvijalska konferenca GDC v San Franciscu, pa urarski sejem Baselworld, ki ga je zadnja leta tudi vse bolj prežemal trend pametnih ur. Samo odpoved MWC-ja bo v blagajnah turističnih ponudnikov, združenja operaterjev mobilne telefonije GSMA, ki sejem organizira, ponudnikov tehnoloških rešitev, ki svojih novosti niso mogli prikazati v živo, in ostalih vpletenih pustila za več sto milijonov evrov primanjkljaja.

Za zdaj imata mednarodna dogodka večjega obsega še napovedana Huawei, ki naj bi 26. tega meseca v Parizu predstavil družino telefonov P40, in HMD Global, ki kani nekaj dni prej v Londonu prikazati nove telefone znamke Nokia. Vse bolj pa se zdi, da v prvi polovici leta ne bo veliko druženja v tehnološki sferi, kvečjemu na manjših lokalnih srečanjih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • dd 12:29 04.marec 2020.

    Povsod po svetu odpovedujejo javne dogodke in prireditve zaradi koronavirusa, le v Sloveniji ne. Je to malomarnost, brezbrižnost ali pogum?