Svet
38 ogledov

Koroški glavar obžaluje izjavo Novakove

Gerhard Dörfler EPA
Deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler se je "z obžalovanjem" odzval na izjavo ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmile Novak, da si lahko pod določenimi pogoji predstavlja dodatne dvojezične napise.

Avstrija je po besedah Gerharda Dörflerja izpolnila Avstrijsko državno pogodbo (ADP), nove zahteve pa da so nesprejemljive.

Novakovo je po petkovem celodnevnem predstavitvenem obisku na avstrijskem Koroškem, na katerem se je sešla s predstavniki koroških Slovencev, dejala, da med prebivalstvom obstaja želja po več dvojezičnih napisih. "Če bi se ozračje na avstrijskem Koroškem izboljšalo, bi lahko postavili nove dvojezične krajevne table," kar pa ni nobena zahteva, je menila Novakova pred novinarji.

Deželni glavar avstrijske Koroške Dörfler je v izjavi za javnost zapisal, da ga "žalosti, če kdo na svojem prvem obisku na Koroškem postavlja take zahteve". Z ureditvijo za dvojezične krajevne table na ustavni ravni je Avstrija izpolnila zahteve ADP, zato je treba "te zahteve v okviru sožitja in novega dobrega ozračja zavrniti".

Na vrsti pa je sedaj Slovenija, ki naj poskrbi za potrebe "nemško govoreče manjšine v lastni deželi", trdi deželni glavar avstrijske Koroške. Tej je treba zagotoviti enake pravice kot italijanski ali madžarski manjšini.

Komentarjev 20
  • crvit 09:26 03.april 2012.

    Naredit mejo štajerska gre pod Avstrijo Ljubljana je država zase prav tako gorenjska gre pod avstrijo pol pa naj Ljudmila hodi in soli pamet drugim kolkr hoče

  • mokmelk 15:12 27.februar 2012.

    joj, nisem vedel, da je bila Ljudmila prvič na Koroškem.

  • Kika 10:11 27.februar 2012.

    Samo res, mi jih bomo na realna tla postavljali? Pojejo nas preden ti napišeš Heider...