Svet
4 ogledov

Koroški Slovenci z ovadbo nad glavarja

Rudi Vouk od slovenskih oblasti pričakuje več odločnosti. Žurnal24 main
Koroški Slovenci so po razkritju dokumentov, ki naj bi dokazovali nepravilnosti glede dvojezičnih tabel, vložili ovadbo zoper deželnega glavarja avstrijske Koroške Gerharda Dörflerja.

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) je pri posebnem tožilstvu na Dunaju vložil ovadbo zaradi suma korupcije, ker je tožilstvo ustavilo preiskave zoper deželnega glavarja avstrijske Koroške Gerharda Dörflerja zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri dvojezičnih tablah. NSKS je obenem vložil zahtevek za nadaljevanje postopka proti Dörflerju.

Kot je ocenil predsednik NSKS Karel Smolle, gre za očiten primer korupcije, saj naj bi se državno tožilstvo s takimi utemeljitvami za ukinitev postopka "politično vmešalo". Obravnavana zadeva tako niti ni prišla do neodvisnega sodnika, poudarja Smolle.

Podpredsednik NSKS Rudi Vouk pa je ob tem odločno zavrnil trditve avstrijske pravosodne ministrice Claudie Bandion-Ortner, da je bil postopek zoper Dörflerja ustavljen, ker z njegovem ukrepanjem proti postavitvi dvojezičnih krajevnih tabel ni "nastala nikakršna škoda" in da ni bila kršena "nobena subjektivna pravica pripadnikov narodne skupnosti".

"To je zafrkancija pravne države"

Vouk sicer od slovenske države pričakuje, da po objavi dokumentov glede dvojezičnih napisov zavzame ostrejše stališče do Avstrije. "To, kar se dogaja, je zafrkancija pravne države," je za zurnal24.si dejal Vouk in dodal, da bodo zato sprožili dodatne pravne korake, s katerimi bodo opozorili na politične posledice.

 

Kako bo ukrepala Slovenija?

˝MZZ pozorno spremlja dogajanje v zvezi s problematiko dvojezičnih tabel. Ta
problematika se kontinuirano sproža ob srečanjih z avstrijskimi sogovorniki
na različnih nivojih. Del pogovorov bo tako namenjen tudi tej temi ob
obisku avstrijskega kanclerja v Sloveniji dne 26.8.2009,˝
so za zurnal24.si zapisali na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Vouk je ob tem dejal, da bo morala tudi Slovenija v tej luči razmisliti o tem, ali še zastopati milejše stališče do Avstrije. Pod vprašajem je namreč funkcioniranje pravne države v Avstriji, poleg tega pa po besedah Vouka pri zadnji zadevi ne gre več samo za notranje zadeve Avstrije.

Na vprašanje, kaj lahko pri reševanju manjšinjskega vprašanja storijo slovenski poslanci v Evropskem parlamentu, je Vouk dejal, da bo imela Slovenija več možnosti po tem, ko bo začela veljati nova Lizbonska pogodba. "Osnovne pravice bodo postale del notranjega pravnega reda. Na evropski ravni se bo tako možno sklicevati tudi na pravice manjšin," je še dejal sogovornik.

Ministrstvo dalo potuho Haiderju
Prvi primer, ki ga je objavil avstrijski tednik Falter, se nanaša na deželnega glavarja avstrijske Koroške Gerharda Dörflerja. Ker je ta leta 2006 tedaj še kot deželni svetnik za promet skupaj s tedanjim deželnim glavarjem Jörgom Haiderjem dal prestaviti enojezične krajevne table v Pliberku in Drveši vasi zgolj zato, da bi se tako izognil zahtevi ustavnega sodišča po postavitvi dvojezičnih krajevnih tabel, so Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Zeleni proti Haiderju in Dörflerju vložili kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe uradnega položaja.

Državno tožilstvo in uradniki na pravosodnem ministrstvu zato po pisanju Falterja pri Dörflerju niso videli namena za storitev kaznivega dejanja in so sredi julija po treh letih in pol poizvedovanja ukinili postopek proti sedanjemu deželnemu glavarju avstrijske Koroške. Več si preberite v naslednji povezavi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.