Svet
12 ogledov

Korupcija in revščina Bolgare pognali na cesto

Bolgarija, protesti
1/3
EPA
Več deset tisoč protestnikov je zasedlo ulice številnih bolgarskih mest in protestiralo proti korupciji in revščini. Zahtevajo, da predstavniki državljanov prevzamejo funkcije od politične elite.

Protestniki tako zahtevajo nov volilni zakon, ki bi aktivistom civilne družbe omogočil, da so neposredno izvoljeni v parlament. Trenutna volilna zakonodaja namreč določa, da lahko za poslance kandidirajo samo člani političnih strank.

V Bolgariji bodo 12. maja potekale predčasne parlamentarne volitve, potem ko se politične stranke niso mogle dogovoriti o oblikovanju nove vlade. Vlada premierja Bojka Borisova je sicer zaradi protestov odstopila 20. februarja. "Prihaja farsa, ki jo oni imenujejo volitve," je danes na protestu pred bolgarsko centralno banko v Sofiji dejal aktivist Dončo Dudev.

V ločenem protestu pred parlamentom je približno 7000 protestnikov zahtevalo sprejem nove volilne zakonodaje pred volitvami. Člane strank pa so označili za pripadnike mafije. Protestniki so se zbrali tudi, da bi zahtevali višje plače in boljše življenjske pogoje.

Medtem pa se je v Varni zbralo približno 20.000 demonstrantov, ki so zahtevali odstop župana Kirila Jordanova, za katerega trdijo, da je preveč podložen skupini podjetnikov, ki obvladuje mesto in je pripomogla k propadu številnih majhnih in srednje velikih podjetij.

Protesti so potekali tudi v drugem največjem bolgarskem mestu Plovdiv, pa tudi v drugih mestih.

Vlada je februarja odstopila zaradi množičnih protestov, uperjenih predvsem proti varčevalnim ukrepom in visoki ceni električne energije. Predsednik države Rosen Plevneljev je nato razpustil parlament in razpisal predčasne volitve. Kljub odstopu vlade pa se protesti po državi nadaljujejo.

Komentarjev 2
  • privat 09:53 09.marec 2013.

    mi imamo korajžne ljudi ,ki upajo peljati svojo politike čez opozorila analitikov...v vsakem primeru bo gorelo...in bolgarskem in slovenskem. Samo ljudem je potrebno prižgati idejo ,da je bolje umreti ,kakor živeti v revščini pod merami človekovega dostojanstva!

  • franke 13:38 04.marec 2013.

    STE VIDELI BOLGARSKO VLADO KAJ JE NARDILA,KAJ PA JANŠEVA VLADA. BANDA SLOVENSKA.