Svet
140 ogledov

Korupcija, kot je še niste videli. Vpleteni tudi Slovenci.

panama Žurnal24 main
Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev, nemški časopis Süddeutsche Zeitung in več kot 100 drugih novinarskih organizacij so v okviru projekta #PanamaPapers razkrili dogajanje v svetu globalnega kriminala in korupcije.

Projekt je nastal na temelju notranjih podatkov panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca, ki jih je od anonimnega vira pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, z uredništvi časopisa Delo in več kot stotih drugih medijskih partnerjev pa jih je delil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ). Pri tem je sodelovalo 376 novinarjev iz 76 držav.

Dokumenti izvirajo iz malo znane, vendar vplivne panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca, ki ima podružnice v Hongkongu, Miamiju, Zürichu in več kakor 35 drugih krajih po svetu. Družba je ena od najuspešnejših svetovnih ustanoviteljic navideznih družb - oblik podjetniškega poslovanja, s katerim je mogoče prikriti lastništvo premoženja.

Razkriti notranji dokumenti odvetniške družbe vsebujejo informacije o 214.488 poslovnih subjektih s sedežem v tujini, ki so povezani z ljudmi v več kakor 200 državah in ozemljih. ICIJ bo objavil popoln seznam družb in ljudi, povezanih z njimi, na začetku maja letos.

Na tnalu tudi ruski predsednik Putin

Razkriti dokumenti omogočajo vpogled v premoženje v davčnih oazah 12 sedanjih in nekdanjih svetovnih voditeljev ter med drugim razkrivajo, kako so sodelavci ruskega predsednika Vladimirja Putina na skrivaj prenesli kar dve milijardi dolarjev prek bank in skrivnih podjetij.

Dokumenti odkrivajo tudi podrobnosti o skritih finančnih poslih 128 politikov in javnih uradnikov po svetu. Vsega skupaj kar 11,5 milijona dokumentov kaže, kako globalna industrija odvetniških družb in velikih bank prodaja finančno tajnost politikom, goljufom in trgovcem z mamili pa tudi milijarderjem, znanim osebnostim in športnim zvezdnikom.

Časnik Delo sicer napoveduje, da bo v ponedeljkovi tiskani izdaji objavil več informacij o enem ključnih slovenskih klientov družbe za registracijo podjetij v skrivnostnih davčnih jurisdikcijah Mossack Fonsece.

Ob tem navajajo, da so Slovenci in nekateri drugi doslej preko UPC Svetovalne skupine registrirali najmanj 17 podjetij v davčnih oazah. Med drugim so v časniku odkrili primere antidatiranja dokumentov, zmanjševanja pomena pravnomočnih obsodb strank UPC in dejavnega skrivanja upravičencev družb v davčnih oazah pred slovenskimi oblastmi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Janez_53 09:31 06.november 2017.

    Protti, ti si zaslepljen kronani butelj.

  • dragec 23:09 04.april 2016.

    Jebale te Murgle

  • allstarr111 19:16 04.april 2016.

    Ampak res, kje se da dobit seznam, ker še cel dan poslušam po vseh občilih da gre za mega top šit afero, kjer naj bi bili tudi javni uslužbenci ipd. a drugega kot outfit7, karnerja in zavca so pokazali kaj ...prikaži več pa ostali ? Pogrešam link za dl kot ponavadi ko gre za kake dokumente, tukaj pa nič, če jih ne boste objavili to lahko pomeni samo eno, in vsi dobro vemo kaj.