Svet
14 ogledov

Korupcije največ v Grčiji, najmanj na Danskem

kuverta z denarjem Shutterstock
Korupcija je še vedno ena glavnih težav v državah Evropske unije, kaže raziskava Eurobarometra. V zadnjih treh letih naj bi se raven korupcije celo povečala.

Glede na podatke, ki jih je posredovalo Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, korupcijo skoraj tri četrtine Evropejcev še vedno vidi kot enega največjih problemov. Ta naj bi bil prisoten na vseh upravnih ravneh.

Značilnosti in obseg se po državah članicah sicer razlikujejo, vendar korupcija škoduje EU kot celoti, so zapisali v predstavništvu Evropske komisije. Učinki namreč znižujejo raven naložb, korupcija pa ovira tudi pravilno delovanje notranjega trga ter negativno vpliva na javne finance.

Korupcije po mnenju vprašanih največ v Grčiji, Slovenija za petami

Korupcijo kot resno težavo v svoji državi najpogosteje zaznavajo vprašani v Grčiji, kjer jo po podatkih Eurobarometra kot težavo vidi 98 odstotkov vprašanih. Najmanj naj bi bila prisotna na Danskem, kjer jo zaznava le 19 odstotkov ljudi. V Sloveniji po poročanju Evropske komisije 95 odstotkov vprašanih meni, da je korupcija v državi resen problem, kar 74 odstotkov pa jih tudi meni, da se je v zadnjih treh letih povečala.

Koruptivno ravnanje Evropejci najpogosteje pripisujejo nacionalnim politikom in uradnikom, odgovornim za oddajo javnih naročil.

Po navedbah Evropske komisije več kot dve tretjini Evropejcev menita, da se korupciji ni mogoče izogniti in da je vedno obstajala, da je korupcija sestavni del poslovne kulture njihove države, pa jih meni velika večina v Grčiji, na Cipru, v Italiji in na Češkem.

Stroški korupcije v EU naj bi znašali 120 milijard evrov letno

Osem odstotkov vprašanih po poročanju Evropske komisije navaja, da se je v preteklem letu od njih pričakovalo plačilo podkupnine.

Gospodarske stroške korupcije v Evropski uniji povezava ocenjuje na približno 120 milijard evrov letno.

Raziskavo Eurobarometra so izvedli septembra 2011, potekala pa je v vseh 27 državah članicah Evropske unije.

Komentarjev 1
  • izvedenec 14:26 15.februar 2012.

    Danilo Turk bo seveda še vedno molčal o korupciji!Pismen je, menda to bere, kaj se mu dogaja v glavi?