Svet
199 ogledov

Korzika se spreminja v "otok smrti"

Corte, Korzika, Francija Žurnal24 main
Korzika, francoski "otok lepote", ki vabi turiste s turkiznim morjem in idiličnimi vasmi, se vse boj spreminja v otok smrti.

Na Korziki, ki jo večina pozna zaradi turizma, se je lani zgodilo največ umorov na prebivalca v Evropi.

Zaskrbljujoče je tudi, da se umori največkrat zgodijo kar sredi belega dne, na plaži, pod palmami, v kavarnah, nakupovalnih centrih, kjer se najpogosteje zadržujejo turisti.

Prebivalci Korzike so prestrašeni. Pravijo, da se jim zdi kot, da živijo v kavbojskem filmu. "Ljudi je strah. Razpadajo družine. Dovolj imajo. Ne živimo v kavbojskem filmu."

Pri belem dnevu ubili odvetnika

Nasilje in umori na Korziki niso ravno novost. V preteklosti so otok pretresali umori otoških nacionalističnih in kriminalnih združb.  Danes pa se je, po pisanju tujih medijev, vse skupaj prelevilo v neko novo obdboje ubijanja vodilnih javnih osebnosti. To naj bi potrejevala tudi umora, ki sta se zgodila konec lanskega leta.

Septembra so na primer na bencinski črpalki v Ajacciu ustrelili enega najvidnejših korziških odvetnikov, Antoina Sollacara. Morilca policija še vedno ni našla. Zato se Sollacarova hčerka sprašuje, ali so morda prav policisti vpleteni v umor. "Da morilec ubije nekoga pri belem dnevu ob devetih zjutraj na bencinski črpalki pred kamerami, mora biti zelo pogumen. Veliko si mora upati tvegati. Včasih se sprašujem, če jim kdo pomaga."

Odmeval pa je tudi umor 60-letnega predsednika gospodarske zbornice južne Korzike Jacquesa Nacerja.  Ustreljen je bil v svoji pisarni na eni od najbolj prometnih ulic v prestolnici Ajaccio. Nacer je bil priljubljeni generalni sekretar nogometnega kluba Athletic Club Ajaccio (ACA).

Oba, tako Sollacaro kot Nacer, sta bila tesno povezan z Alainom Orsonijem, nekdanjim voditeljem korziškega neodvisnega gibanja, danes pa predsednikom ACA-ja in francoske prve lige.

Komentarjev 5
  • bfg 21:38 18.februar 2013.

    Kakšna je razlika med povoženim ježem in povoženim odvetnikom?Pred ježem so sledi zaviranja.

  • sasquatch 21:21 18.februar 2013.

    verjetno si jemljejo v zgled voditelje in goste v raznih rtv oddajah, kjer slovenščino vse bolj izpodriva žabarščina

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 20:52 18.februar 2013.

    Sicer nisem slovnicni-naci in pomoje bi bilo super ce se slovenscino kar ukine (in uvede npr. euranto), ampak neraba rodilnika pa tudi mene zeeeloooo moti!!