Svet
25 ogledov

Kos lobanje ni Hitlerjev

Adolf Hitler. Žurnal24 main
O okoliščinah smrti Adolfa Hitlerja so se pojavili novi dvomi, potem ko je preiskava domnevno njegovega dela lobanje pokazala, da ne pripada nemškemu diktatorju.

Lobanja z luknjo od krogle, ki naj bi bila po ruskem prepričanju Hitlerjeva, v resnici pripada neznani ženski, stari do 40 let.

V zgodovinopisju prevladuje prepričanje, da je Hitler storil samomor v svojem berlinskem bunkerju  s pilulo cianida in strelom v glavo. Truplo njega in njegove ljubice Eve Braun naj bi nato njegovi pomočniki v bombnem kraterju pred bunkerjem polili z bencinom in zažgali.

Sovjetska Rdeča armada je pri osvojitvi Berlina našla ostanke, ki naj bi pripadali Hitlerju, leta 1946 pa so izkopali še del lobanje z luknjo od krogle. Prav ta del je ena redkih stvari, ki so se do danes ohranile od domnevnih Hitlerjevih posmrtnih ostankov, Rusi pa so globoko v svoje arhive skrili tudi s krvjo prepojeno zofo iz sobe, kjer je storil samomor.

Je lobanja Evina?
Lobanjo so zdaj ruske oblasti za kratek čas dovolile pregledati ameriškemu arheologu Nicku Bellantoniju, poroča Daily Mail. Po mnenju Bellantonija, ki je lahko lobanjo v Moskvi pregledoval le kratek čas, in še to le vizualno, kost ne pripada Hitlerju, temveč ženski. Lobanja je namreč po njegovem pripovedovanju precej tanka, kar dokazuje, da gre za žensko, oblika stičišč lobanjskih ploskev pa nakazuje, da gre za osebo, mlajšo od 40 let. Eva Braun je bila v času smrti stara 33 let.

A Bellantoni ne verjame v tezo, da gre za lobanjo Eve Braun, saj ni navedb, da bi se Braunova ustrelila ali da bi jo ustrelil kdo drug. Po njegovem bi šlo lahko za kogarkoli, saj je v okolici bunkerja takrat umrlo veliko ljudi.

Zunanjost bunkerja s kraterjem, v katerem so vojaki zažgali Hitlerjevo truplo.

 
Kaj bo povedal vzorec krvi?
Bellantoni se je sicer iz Moskve vrnil s pomembno trofejo. Na vatirane palčke je ujel vzorce krvi z madeža na zofi. Znanstveniki v ZDA zdaj poskušajo iz teh vzorcev razbrati DNK lastnika.

Hitler le z enim testisom
Sovjetski forenziki so takoj po padcu Nemčije izvedli podrobne raziskave Hitlerjevega bunkerja in okolice. Tako naj bi izpred bunkerja tudi izkopali domnevne Hitlerjeve ostanke in opravili obdukcijo.

Dela lobanje takrat niso našli, saj je verjetno manjkal zaradi strela v glavo, na podlagi ostankov čeljusti pa so našli ujemanje s Hitlerjevo zobno kartoteko. Avtopsija je tudi navajala, da je imel Hitler samo en testis.

Stalin sumil do smrti
Sovjetski voditelj Stalin je vseeno ostal sumničav in je leto kasneje v Berlin poslal novo misijo, ki je v Hitlerjevem kraterju našla omenjeni kos prestreljene lobanje. Hitlerjevo truplo so pokopali v Magdeburgu na vzhodu Nemčije, kjer je ostalo še dolgo po Stalinovi smrti leta 1953.

Šele leta 1970 je KGB truplo izkopal, ga kremiral in pepel skrivaj stresel v reko. Od trupla je tako ostal le delec lobanje in del spodnje čeljusti, ki pa je še niso pokazali javnosti in je zakopana globoko v arhivih ruske tajne službe, poroča Daily Mail.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.