Svet
4 ogledov

Kosor: Za referendum ni denarja

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Hrvati zbrali dovolj podpisov za referendum glede zakona o delu. Kosorjeva napoveduje spoštovanje volje državljanov, vendar pravi, da je treba najprej zagotoviti denar.

Hrvaški sindikati so zbrali več kot 720 tisoč podpisov za referendum glede sprememb zakona o delu. Številka – kot so povedali na novinarski konferenci – še ni dokončna, saj podpise še vedno preštevajo. S tem so izpolnjeni pogoji za prvi referendum kdajkoli na Hrvaškem.

Sindikati očitno vedo, kako priti do denarja za referendum in najbrž imajo tudi že kakšne predloge.
Jadranka Kosor

 

Izražali tudi politično stališče
Kosorjeva se je na objavo števila zbranih podpisov odzvala z zagotovilom, da bo vlada spoštovala voljo državljanov in da bo podprla pobudo po referendumu, hkrati pa poudarila, da je treba najprej izpolniti določene pogoje, predvsem pa zagotoviti 170 milijonov kun (dobrih 23 milijonov evrov), kar bi lahko privedlo do zmanjšanja drugih projektov. Pri tem je Kosorjeva omenjala možne prelaganje reform in programov gospodarskega oživljanja, omenjala je celo "paraliziranje države".

Poleg tega je premierka napovedala, da bo vlada zahtevala tudi preverjanje zbranih podpisov; sabor bo najverjetneje v ta namen ustanovil posebni odbor. Pri tem je Kosorjeva spomnila, da so podpise poleg sindikatov zbirale tudi opozicijske stranke, "s čimer so mnogi izkazovali svoja politična stališča". Kosorjeva sicer pravi, da je to legitimno, hkrati pa še enkrat poziva predvsem k socialnemu dialogu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.